Súlyos harcok az éjjel Ukrajnában

Súlyos harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a Nemzeti Gárda katonái és a szakadár fegyveresek között – jelentette szombatra virradóra az UNIAN hírügynökség. A kijevi főügyészség „terrorista szervezetnek” minősítette pénteken Donyeck és Luhansz keleti szakadár megyéket. Nem indul a május 25-i ukrajnai elnökválasztáson Petro Szimonyenko, a kommunista párt elnöke. Helyzetkép.

Súlyos harcok Szlovjanszkban

Súlyos harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a Nemzeti Gárda katonái és a szakadár fegyveresek között – jelentette szombatra virradóra az UNIAN hírügynökség.

A harcok a helyi kerámiagyár környékén bontakoztak ki, a jelentés szerint „egymás után lövik ki a világító rakétákat, nagyon erős robbanások hallatszanak” az üzem környékéről, vadászgépek repülnek el a város felett.

A helyi lakosok közösségi oldalakon arról számoltak be, hogy a városközpontban, a vasútállomásnál és máshol is hallani lehet robbanásokat.

Szemtanúk szerint Szlovjanszk egyik negyedében is harcok folynak, a szakadár fegyveresek lakott területekről lövik tüzérséggel az ukrán katonák állásait.

A helyi lakosokat idéző híradások szerint a város egyik kórházába vittek súlyos sebesülésekkel egy ismert, Babaj nevű „terroristát” – írta az UNIAN.

Kijev „terrorista szervezetnek” minősítette a két szakadár megyét

Az orosz RT hírtelevízió értesülése szerint a kijevi főügyészség „terrorista szervezetnek” minősítette pénteken Donyeck és Luhansz keleti szakadár megyéket, amelyek a május 11-i helyi, Kijevben illegálisnak minősített népszavazás után függetlennek kiáltották ki magukat.

„Az úgynevezett népköztársaságok a donyecki és luhanszki régióban terrorista szervezetek, amelyek világos hierarchiával, finanszírozással és fegyverellátási csatornákkal rendelkeznek” – jelentette ki a tévé szerint Mikola Holomsa, az ukrán főügyész helyettese.

A minősítés megerősíti Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter nyilatkozatát, amely szerint a két államalakulatot „azért szervezték, hogy megtámadja, megfélemlítse a népet, szabotázsokat, terrorista támadásokat hajtson végre, megverje és megölje az állampolgárainkat”.

A két „terrorista szervezet létrehozása” ügyében bűnügyi nyomozás indult. Holomsa azt állítja, hogy a főügyészségnek sikerült felfednie, milyen csatornákon át látják el fegyverrel Donyecket és Luhanszkot.

A kommunista párt vezetője nem indul az elnökválasztáson

Nem indul a május 25-i ukrajnai elnökválasztáson Petro Szimonyenko, a kommunista párt elnöke. A politikus ezt egy péntek esti tévévitában közölte, az ukrán média pedig arról számolt be, hogy a közvetítés után megtámadták a pártvezetőt, legalábbis ő ezt állítja.

Szimonyenko a közszolgálati tévében jelentette be, hogy visszavonja jelöltségét. Azzal indokolta döntését, hogy Ukrajnában háború dúl, az ország területeket veszít, Donyeck és Luhanszk megyékben súlyos a helyzet, miközben az oligarchák nemcsak saját bűncsoportokat hoznak létre, hanem már fegyveres szervezeteket is. Szimonyenko szerint az elnökválasztás nem lesz legitim, mert Ukrajnában üldözik a másként gondolkodókat, és cenzúrát vezettek be.

A párt honlapján megjelent közlemény szerint az igazságügyi rendszer bénultsága és a jobboldaliak féktelen banditizmusa miatt a párt és jelöltje nem tud választási kampányt folytatni se a nyugati megyékben, se azokban a régiókban, ahol erős a szavazóbázisa.

Szimonyenko péntek este arról tájékoztatta a kijevi médiát, hogy a tévévita után megtámadták: a főváros utcáin üldözték gépkocsiját, majd egy kereszteződésnél körbevették és botokkal megrongálták a járművet. Miután sikerült elmenekülnie, gyújtópalackot dobtak az autóba – mondta a politikus.

Az UNIAN hírügynökség szerint viszont egy Majdan-aktivista, aki szemtanúja volt az esetnek, azt állította, hogy semmi sem úgy történt, ahogyan a politikus állította, és Szimonyenko hazudik. A pártelnök a tévészékháznál terepjárójával ráhajtott a járdára, „szanaszét hajigálva” a járókelőket, majd egy kereszteződésnél tüzet nyitottak az autójából – mondta.

A kijevi hatalom azzal vádolja a kommunista pártot, hogy együttműködik a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő a minap arra kérte fel az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja meg, az ukrán kommunista párt milyen kapcsolatban áll a szakadár terroristákkal, s ha kell, kezdeményezze a párt betiltását.

MTI

Friss hírek