Kemény megszorítások jönnek Olaszországban

Az adóterhek kilátásba helyezett csökkentésével egyidőben komoly megszorítások várhatóak Olaszországban. Elsősorban a közintézményeknek, a vállalatoknak és a védelmi szektornak kell majd szorosabbra húzni a nadrágszíjat.

Matteo Renzi, Olaszország miniszterelnöke fiatalos lendülettel lát neki a gazdaság rendbetételének; szakemberei jelenleg egy olyan törvényjavaslaton dolgoznak, amellyel 2014-ben 4,7-5 milliárd eurót takarítana meg az állam. A hároméves „spending review” keretében a tervek szerint 28-30 milliárd euróval akarják szorosabbra húzni a nadrágszíjat abból a célból, hogy az adóterhek csökkentéséről szóló rendelethez szükséges forrásokat előteremtsék.

A forrásokat részben a közalkalmazottak bérének és a vállalatoknak nyújtott ösztönző támogatások csökkentésével, valamint az önkormányzatokat is érintő megszorításokkal próbálják előteremteni. Mindezek miatt Renzinek jelentős feszültségekkel kell majd számolnia.

A törvénytervezet a közkiadások csökkentésére vonatkozó több évre szóló célokat és a spending review fő irányvonalait is meghatározza majd. A minimum cél, hogy 700 millió eurót takarítsanak meg a közfoglalkoztatáson, ahol az egyik legfontosabb intézkedés az évi 70 ezer eurónál magasabb fizetésekre vonatkozó progresszív csökkentés. Ezenkívül bevezetik majd az állami vezetők fizetésére vonatkozó maximum korlátot. Eszerint a köztársasági elnök illetményéhez (bruttó 239 ezer euró évente) igazítják más állami vezetők fizetését többek között az alkotmányos szerveknél, a bíróságoknál és az olasz központi banknál (Banca d’Italia).

Más szektorokat is érintenek majd a megszorítások. A védelemnek például 200 millió euróval kell hozzájárulnia idén a költségekhez (2015-ben pedig 900 millió euróval), míg a közigazgatásban a javak és szolgáltatások vásárlását is szigorítják majd, itt 5 százalékos csökkentés várható. A parlament két kamarájának, a köztársasági elnöki hivatalnak és az egyéb alkotmányos szerveknek is szűkebb költségvetéssel kell majd számolniuk, innen idén legalább 51,3 millió eurós, míg jövőre 135 millió eurós megtakarítással számolnak. További közel egy milliárd eurót várhatóan a vállalkozás-ösztönző támogatások racionalizációjával tudnak előteremteni.

Nem csak megszorítások révén jut majd az állam plusz forrásokhoz, ugyanis a számítások szerint a közigazgatás digitalizálása, valamint az ingatlanok és az állami bérlemények racionálisabb kezelése is jelentős megtakarításokat hoznak.

A törvényjavaslatot egyesek szerint gond nélkül megszavazza majd a szenátus és a képviselőház, míg mások úgy gondolják, hogy a jelenlegi állapotában semmiképp se fogják elfogadni. Renato Brunetta, a Forza Italia frakcióvezetője például úgy látja, hogy a törvényjavaslat „hibás és inkoherens számításokat tartalmaz az államháztartási egyenlegre vonatkozóan”. A Forza Italia és az olasz központi bank (Banca d’Italia) szerint pedig a személyi jövedelemadó tervezett csökkentését nem fedezi a jelenleg kilátásba helyezett spending review, szerintük ehhez még keményebb megszorítások kellenének.

Török Orsolya

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »