Ne játsszon a gázzal, üzente Barroso Putyinnak

Az Európai Unió kész haladéktalanul háromoldalú konzultációkat kezdeni a gázellátás és gáztranzit biztonságáról Moszkvával és Kijevvel –írta az EU28-ak nevében az orosz elnöknek küldött levelében az Európai Bizottság elnöke, aki óva intette Putyint a gázszállítás részleges vagy teljes megszakításától. Ez ugyanis kétségeket ébresztene aziránt, hogy Oroszország valóban megbízható gázellátási forrás.

Az EU28-ak nevében részletes levélben válaszolt csütörtökön José Manuel Barroso bizottsági elnök Vlagyimir Putyin néhány nappal ezelőtti, 18 uniós tagállam vezetőjének írt levelére, amelyben kilátásba helyezte az ukrajnai és potenciálisan az európai gázszállítások részleges vagy teljes leállítását, ha Kijev nem tud előre egy hónappal fizetni a földgáz-szállításért.

Barroso levelében először is pozitív választ ad az EU28-ak nevében az orosz elnöknek arra a javaslatára, hogy haladéktalanul konzultációk kezdődjenek az EU, Moszkva és Kijev között a gázszállítás és tranzit biztonságáról. „Közös érdekünk a tárgyalások minél előbb történő megkezdése Ukrajna bevonásával” – szögezi le a Bizottság elnöke.

Barroso ugyanakkor Putyin állításával polemizálva nem osztja azt az orosz állítást, miszerint nagyrészt a Kijev és az EU tagállamai közötti kiegyensúlyozatlan kereskedelem okozta Ukrajna gazdasági válságát. Ebből a szempontból az IMF-által koordinált támogatási program kulcsfontosságú lesz az ukrán gazdaság stabilizálása érdekében – mutat rá a testület elnöke, aki arra is emlékeztet, hogy az Európai Unió a nemzetközi partnerekkel közösen aktív részt vállal ebben a csomagban.

Az energiakapcsolatoknak – hangsúlyozza a levél írója – a viszonosság, az átláthatóság, a korrektség, a diszkrimináció-mentesség, a verseny előtti nyitottság és az együttműködés elvein kell alapulniuk. Az EU ezzel összefüggésben különösen sürgősnek tartja a strukturált és átfogó párbeszédet a földgáz szállításról és a földgáz tranzitjáról. Az EU-nak az az álláspontja, hogy a gázszállítások terén fennálló ukrán tartozást és az importárakat a külső finanszírozási szükségletekkel együtt, egy kalap alá véve kell áttekinteni az IMF-fel és a nemzetközi partnerekkel.

Barroso a továbbiakban arra figyelmezteti Putyint, hogy az Orosz Föderáció megbízható szerződéses partneri státusza foroghat kockán a gázszállítások kapcsán.

Először is rámutat, hogy amennyiben az orosz fél valóra váltja fenyegetését, miszerint előzetes fizetés hiányában részben vagy teljességgel megszakítja a gázszállítást Ukrajnába, „komoly aggodalom tárgya, mivel az Európai Uniónak nyújtott szolgáltatás megszakításával fenyeget és érinti gáz tárolását Ukrajnában a következő téli fűtésszezon előtt.

Az uniós gázszállításokat illetően Barroso emlékeztet rá, hogy a szállítási szerződéseket európai cégek kötötték a Gazprommal. Ezért továbbra is a Gazprom felelőssége a szállítási szerződésekben rögzített gázmennyiség leszállításának a biztosítása. „Az Orosz Föderációnak nyilvánvaló érdeke, hogy a nemzetközi gázpiaci történések fényében megbízható szállító maradjon, illetve megőrizze ezt a benyomást” – mutat rá az Európai Bizottság elnöke, aki szerint az EU kész minden érdekelttel megvitatni azt, hogy a piaci árak, a szabályok és a nemzetközi jog alapján hogyan teljesüljenek a szerződéses kötelezettségvállalások.

Barroso arra is felhívja a figyelmet, hogy a működőképes európai gázpiac irányába mutató hosszú távú megoldás kizárólag az Ukrajnával fennálló tranzitkapcsolatok kielégítő újratárgyalásával és az ukrán energiarendszer piaci alapú reformjával képzelhető el. „Az az álláspontunk, hogy a rövid távú orosz fizetési követeléseket és a hosszú távú mechanizmusokat, a földgáz árát és a gázszállítás feltételeit is beleértve külön tárgyalásokon és a rendelkezésre álló jogi mechanizmusokon kell rendezni. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a szerződés rendelkezéseinek a politikai körülmények miatt történő megváltoztatása ellentétes az Ön levelében említett támogatás és együttműködés szellemével” – szögezi le a testület elnöke.

Barroso határozottan arra inti Putyint, hogy tartózkodjon az ukrajnai gázszállítások megszakításától, ami „kétségeket támasztana aziránt, hogy Önök valóban megbízható gázszállítónak akarják feltüntetni magukat Európában”. Arra is emlékezteti az orosz elnököt, hogy vészhelyzetekben mindenféle egyoldalú lépést megelőzően aktiválni kell az EU és Oroszország között a 2009-es gázválság után létrehozott korai figyelmeztető rendszert.

Barroso késznek mondja a Bizottságot arra, hogy otthont adjon egy háromoldalú konzultációnak, és kilátásba helyezi, hogy Günther Oettinger energiaügyi biztos haladéktalanul meg is teszi az intézkedéseket az első ilyen találkozó megszervezése érdekében.

Gazdasági szankciókat is szorgalmaz az Európai Parlament

Az Európai Parlament közben csütörtökön határozatot fogadott el, amelyben az egyes orosz személyek elleni szankciók folytatására sürgette az EU-t, és hangsúlyozta, hogy készen kell állnia az Oroszország elleni gazdasági szankciók azonnali bevezetésére is.

A képviselők szerint az EU-nak orosz cégek és azok leányvállalataival szemben is el kell járnia, különösen az energiaszektorban, továbbá be kell fagyasztania Oroszország EU-ban lévő vagyontárgyait is, válaszul a Kelet- és Dél-Ukrajna destabilizálására irányuló erőszakos cselekményekre.

A Parlament komoly aggodalmát fejezte ki az Ukrajna déli és keleti régióiban rohamosan romló helyzet és a vérontás miatt. Oroszországot az erőszakos szeparatisták és fegyveres milíciák támogatásának azonnali beszüntetésére és az orosz hadsereg Ukrajna keleti határszakaszáról való visszavonására szólította fel.

A képviselők szerint az ukrán hatóságok teljes joggal alkalmazhatnak minden szükséges eszközt, ideértve az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmánya által garantált jogot. Figyelmeztették Oroszországot: ne használja ki a teljes katonai invázióra ürügyként, ha Ukrajna törvényes jogával élve megvédi területi egységét.

A képviselők reményüket fejezték ki, hogy az Unió, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország csütörtöki genfi tárgyalása során a felek utat találnak a válság diplomáciai megoldásához. Kiemelték ugyanakkor, hogy Ukrajna jövőjéről csak az ukrán nép maga dönthet egy demokratikus, befogadó és átlátható folyamat keretében. A Parlament üdvözölte Olekszandr Turcsinov megbízott ukrán elnök által javasolt tervet az ország jövőbeli státuszát és területi megosztását eldöntő, országos népszavazásról.

A Parlament kérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának kibővítését is. Az EBESZ ukrajnai feladata a szokásostól eltérő katonai tevékenységekről, a provokatív akciókról és az emberi jogi helyzetről való információgyűjtés legyen – szorgalmazta az EP.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek