Mubarak támogatja Sziszi elnökségét

Az al-Maszri al-Jaumnak adott telefonos interjújában támogatásáról biztosította Abdel Fattah al-Sziszit az egyiptomi elnök-diktátor, Hoszni Mubarak, akit a 2011 februárjában kitört forradalom során buktattak meg. Mubarak felszólította az egyiptomi népet, hogy szavazzanak Sziszire, mert Egyiptom számára nincs más lehetőség, csakis ő.

A volt diktátor emellett bírálta Sziszi legfőbb riválisát, Hamdin Szabahi baloldali politikust, aki egyelőre az egyetlen, aki biztosan indul az elnökválasztáson. Szabahi 2012-ben harmadik helyen végzett. Mubarak szerint Szabahi nem képes arra, hogy Egyiptom elnöke legyen.

Szabahi kampánystábja „kitüntetésnek” értékelte Mubarak bírálatát.

Kedden azonban nyomozás indult Szabahi ellen, egy ügyvéd ugyanis panaszt nyújtott be, amely azzal vádolja a baloldali politikus, hogy ötvenezer kétszáz dollár értékű csekket fogadott el egy magáncégtől. Maaszum Marzuk szóvivő szerint 2012-ben ugyanezzel vádolták meg Szabahit, azonban a vizsgálat során akkor is kiderült, hogy a politikus ártatlan.

Sziszi, aki tavaly nyáron megdöntötte az első demokratikusan választott egyiptomi elnök, Mohamed Murszi hatalmát, Mubarak alatt katonai attaséként szolgált Szaúd-Arábiában. Márciusban lemondott külügyminiszteri posztjáról azért, hogy indulhasson a május 26-27-én tartandó egyiptomi elnökválasztáson. Bár korábban a hadsereg tagadta ezen ambícióit, Sziszi azért döntött az indulás mellett, mert „ez a nép akarata”.

Szinte biztosra vehető Sziszi győzelme a májusi választáson, kérdéses azonban, hogy a volt diktátor támogatása változtat-e valamit a képen.

Közben országszerte összecsapások törnek ki a tavaly megbuktatott elnök, Mohamed Murszi támogatói és a fegyveres erők között. Kedden az Azhar egyetemen legalább harmincegyen sebesültek meg, amikor a biztonsági erők és a diákok csaptak össze. Hasonló események történtek a kairói Ein Shams egyetemen, Alexandriában, Damanhurban és Manszúrában is.

Szerdán robbantás történt a Kairó Egyetemen, amelyben egy rendőr vesztette életét. Mamduh Abdul Halim biztonságpolitikai szakértő szerint a robbantás a terroristák kétségbeesett próbálkozása az emberek megfélemlítésére. A jelenlegi kormány a terrorszervezetnek nyilvánított Muszlim Testvéreket tarja felelősnek az országban történő erőszakos cselekményekért. A szervezet, amelynek több száz tagját halálra ítélték Egyiptomban, tagadja a vádakat. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »