Pénz áll a görög házhoz

Miután március végén a görög parlament megszavazta azon reformtörvényeket, amelyek feltételét képezték Görögország további hitelhez jutásának, kedden az Eurócsoport pénzügyminiszterei döntöttek a görög mentőcsomag következő részének folyósításáról.

Alexisz Ciprasz, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) elnöke a görög társadalom és Görögország elleni bűncselekménynek nevezte a megszavazott reformokat. 2010 óta az oktatás, egészségügy, helyi önkormányzati költségek, bérek és nyugdíjak terén közel 40 százalékos költségcsökkentést hajtottak végre Görögországban. Szakértők úgy látják, hogy a görög társadalmi-gazdasági visszaesés körülbelül a második világháború utáni szinthez hasonlítható.

A hitelfelvétel feltételeiről, igen szigorú (a görög pénzügyminiszter- Janisz Szturnarasz – szerint, az eddigi legszigorúbb) előzetes vizsgálatot követően a görög kormány az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF szakértőiből álló küldöttséggel márciusban állapodott meg. Ennek folyományaként a 8,3 milliárd euró értékű hitelt három részletben április és július között kapja meg Görögország. Az első részlet – 6,3 milliárd euró – utalására április végén fog sor kerülni, így a görög kormánynak módja nyílik majd a májusban lejáró államkötvények visszavásárlására. A további kétmilliárdot két egyenlő részben júniusban és júliusban utalják majd. Az Eurózóna vezetői azt remélik, hogy a reformok hatására javulni fog az ország növekedési potenciálja, új munkahelyek jönnek majd létre és új beruházások valósulnak meg.

Mindemellett az Eurózóna pénzügyminiszterei készek segítséget nyújtani a görög kormány számára egy növekedési stratégia kidolgozásának tekintetében is. A hitelfolyósítás feltétele, hogy Athén eleget tegyen a hat reformintézkedést magában foglaló kötelezettségvállalásának. A reformok a közlekedési és a bérlemény-piacra, az energiapiacra, a védett szakmák verseny előtti megnyitására, valamint a privatizációs folyamat átalakítására terednek ki. Görögország nem kíván újabb hitelt felvenni 2014 vége után – erősítette meg Janisz Szturnarasz.

Lesz-e vajon harmadik mentőcsomag?

Egy hónappal ezelőtt elemzők arról számoltak be, hogy váratóan lesz harmadik mentőcsomag is, tekintettel arra, hogy a görög államadósság még mindig jelentős, az Eurostat adatai alapján jelenleg a GDP 176 százaléka. A német pénzügyminisztérium által készülő tervek kapcsán a harmadik mentőcsomag egy körülbelül tíz-húsz milliárd euróra rúgó összeget foglalna magában. Akár mondhatnánk azt is, hogy ez az összeg elhalványul a korábbi, összesen 240 milliárd eurót kitevő segélycsomagokhoz képest.

Orosz Judit

Friss hírek