Veneto elszakadna Olaszországtól

Az olaszországi Veneto régióban nem hivatalos népszavazáson a szavazók 89 százaléka voksolt a régió függetlenedése mellett. A szeparatista tábor elsősorban gazdasági okokból szakadna el az országtól, túl sok adót fizetnek ugyanis Rómának. A központi kormányzat egyelőre érdemben nem reagált az eseményekre.

Venetóban nem hivatalos népszavazást tartottak a tartomány függetlenedéséről. A referendum a szeparatista tábor elsöprő, 89 százalékos győzelmével zárult, Róma azonban nem akart tudomást venni az eredményről, és kétségbe vonták az informális népszavazás szabályosságát. Ennek ellenére az eseményt jelentős nemzetközi figyelem kísérte különösen az orosz kormány által támogatott médiumok részéről, amelyek előszeretettel vontak párhuzamot a Krím-félszigeten lezajlott eseményekkel.

Az 5 millió lakosú tartomány 3,8 millió választópolgára közül 2,3 millió vett részt a népszavazáson rögtönzött bódékban, telefonon vagy interneten keresztül. Az internetes népszavazáson csak kis fölénnyel győzött az a tábor, amelyik szerint Venetónak az EU-ban és a NATO-ban kellene maradnia, és meg kellene tartania az eurót fizetőeszközként.

Veneto tartomány függetlenségét a korábbi Velencei Köztársaságból vezetik le, amely több mint ezer éven át egészen Napóleon hódításáig, 1797-ig fogta össze a lagúnák városát és a környező területeket.

Szkepticizmus Rómából

Az eredmények bejelentése előtt az olasz állami tévécsatorna, a RAI egy műsorában megmutatták, mennyire egyszerű volt nem venetóiaknak is szavazni az interneten keresztül álnévvel. A La Stampa olasz napilap pedig túl magasnak értékelte a részvételi arányt egy olyan tartományban, ahol az országos statisztikák szerint az embereknek csak 60 százaléka használja az internetet. Stefano Allievi, egy padovai szociológiaprofesszor szerint „Veneto függetlenségéért úgy szavaztak, mintha a Facebookon nyomnának egy like-ot”.

Rómából hivatalos reakció nem érkezett a népszavazásra annak ellenére, hogy sokak szerint Matteo Renzi kormányfőnek komolyan kellene vennie a régióban uralkodó elégedetlenség jeleit.

Mit mutatnak a közvélemény-kutatások?

A Demos kutatóintézet venetói választópolgárok között, reprezentatív mintán végzett felmérése nem egészen azokat a számokat tükrözi, amelyeket a népszavazás: a tendencia mégis hasonló. Ez alapján ugyanis a választók nagyobb része, nagyjából 55 százalékuk támogatja a régió különválását, az ezt ellenzők pedig kevesebb mint 40 százalékot tesznek ki.

Gazdasági érvek a függetlenség mellett

Veneto, Olaszország egyik leggazdagabb tartományának elszakadása mellett az egyik legfőbb érv az, hogy a régió 20 milliárd eurót fizet be évente Olaszország központi kormányának, amely ebből nagyrészt a déli szegény tartományokat támogatja. Katalóniához és Skóciához hasonlóan azzal érvelnek, hogy független államként sokkal jobban járna Veneto.

Gianluca Busato, az elszakadást támogatók táborának vezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Az első cél, hogy az adók Venetóban maradjanak, és ne kelljen a tartomány vállalatainak és polgárainak erkölcstelen és illegitim adókat fizetniük az olasz államnak.”

A függetlenedés Andrea Arman, az elszakadás-pártiak jogi tanácsadója szerint „néhány hónaptól egy évig terjedő idő alatt megvalósulhat”.

Luca Zaia, Veneto régi elnöke és az Északi Liga tagja arra ösztönözné a regionális parlamentet, hogy fogadjon el terveket egy hivatalos függetlenségi népszavazás megvalósítása érdekében. Ennek azonban beismerése szerint komoly jogi akadálya van, mivel az olasz alkotmány kimondja, hogy az Olasz Köztársaság „egy és oszthatatlan”.

Mi az igazi probléma, és hogy kellene reagálni rá?

Laura Puppato, Veneto regionális tanácsának tagja szerint fontos lenne, hogy a központi igazgatás komolyan vegye a népszavazás eredményét, még ha nem is hivatalos, mert ha a venetóiak süket fülekre találnak Rómában, akkor könnyen felerősödhetnek a függetlenedést szorgalmazó hangok. Szerinte fontos lenne, hogy „valóban felmérjék a venetói közvéleményt, ahova begyűrűzött az elégedetlenség és olyan ellenérzések, amelyek válaszra várnak. Fontos lenne tisztázni, hogy nem magas kockázatú-e a helyzet, lehetne-e rövid időn belül alapjaiban átformálni az adórendszert és az államtól a régióknak és településeknek adott támogatásokat olyan módon felülvizsgálni, hogy lecsökkentsék, vagy akár teljesen el is tüntessék a területi egységek közötti hatalmas és igazságtalan különbségeket.”

A valódi probléma a szenátor szerint az, hogy a venetóiak számára „nehéz elfogadni, hogy bizonyos helyeken, többek között Szicília és Campania egyes részein az adóelkerülés 70-80 százalékos, és az egészségügyi ellátás költsége bizonyos régiókban 7-12 szer magasabb.”

Török Orsolya

Friss hírek