Üzletemberből államfő – Kiska az új szlovák elnök

A szlovákiai elnökválasztás második fordulójában a két legesélyesebb jelölt közül a vállalkozói háttérrel rendelkező, a politikában új arcként feltűnő Andrej Kiska győzött, aki határozott előnnyel utasította maga mögé a jelenlegi miniszterelnököt, Robert Ficot. A választás eredménye mindenkit meglepett, hiszen Kiska 20%-kal előzte meg Ficot. Az eredmény több szempontból is tanulságos.

Mivel a két héttel ezelőtt megtartott első forduló során egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a szavatok legalább felét, a második fordulót borítékolni lehetett. Az is világos volt mindenki számára, kik fognak szerepelni a második fordulóban. Az első fordulóból a hatalom összpontosítására törekvő miniszterelnök, Robert Fico és a szinte ismeretlen poprádi vállalkozó, Andrej Kiska jutott tovább. A két forduló között eltelt tizennégy nap alatt a kampány sem okozott meglepetéseket a Ficoi módszereket már ismerő szlovákiai választóknak. A miniszterelnök és kampánystábja komoly lejárató hadjáratot indított a politika világától messze álló Kiska ellen. A lejáratás része volt többek között az is, hogy Kiskát a szcientológusokkal hozták szóba, illetve azzal is vádolták, hogy korábban uzsorakamatokat nyújtott.

Köszönöm szépen, magyarok!

Bár Robert Fico nagy esélyekkel indult neki a második körnek, a két forduló között eltelt időszakban mindent elkövetett annak érdekében, hogy minél több szavazót sikerüljön meggyőzni. Mivel az első fordulóban viszonylag alacsony volt a részvétel, számítani lehetett rá, hogy a második körben több szavazó aktivizálja magát. Az első fordulóban rekord számú elnökjelölt indult, a szavazatok „elaprózódtak”, ezért a második fordulóba jutott jelölteknek arra is figyelniük kellett, hogy ezeket a szavazókat maguk mellé állítsák. A baloldali szavazók ebben az összefüggésben ismét fegyelmezettségükről tettek bizonyságot, nehezebb volt a helyzet azonban azokkal, akik az első fordulóban nem Ficora vagy Kiskára szavaztak. Kiska annak ellenére hangsúlyozta pártfüggetlenségét, hogy több jobboldali párt nyíltan támogatta őt – a politikától való távolságot végig sikerült tartania, ami nagyban hozzájárult győzelméhez. Kiska jól állta Fico támadásait, nem sikerült – idáig – fogást találni rajta, a megosztó témákat pedig igyekezte elkerülni – a Benes dekrétumokkal kapcsolatban is csak akkor szólalt meg, amikor egy tv-s beszélgetés során nem tudott a kérdés elől kibújni. Az általánosságokon túl azonban nem ment mélyebb részletekbe a kérdés kapcsán. Robert Fico ezzel szemben nem volt rest érzékeny témákkal foglalkozni: a két forduló közti két hét során arra is vállalkozott, hogy számos plakáton magyarul köszönte meg a magyar szavazóknak a támogatást – az általa feldobott magas labdát a szlovákiai magyar szavazók március 29-én lendülettel vissza is ütötték.

Ki is Kiska?

A választás második fordulóját Kiska nyerte, nagy meglepetést okozva azzal, hogy kb. 20%-kal több szavazatot kapott a miniszterelnöknél. A választás éjszakáján Robert Fico a szavazatszámlálás felénél gratulált ellenfelének és az újságírók türelmét kérve néhány napos visszavonulót fújt, hogy nemrég megsérült lábát pihentetni tudja. Sokkal inkább azonban megsérült önbizalmát kell helyreállítania, hiszen a 40-60%-os arány egy óriási pofon Ficonak, aki a legnagyobb népszerűségnek örvendő szlovák politikusként egy két éve még teljesen ismeretlen magánvállalkozótól szenvedett el ekkora vereséget. Andrej Kiska egy 51 éves poprádi vállalkozó, aki 2012-ben döntötte el, hogy indul az elnökválasztáson. A komoly vállalkozói háttérrel rendelkező villamosmérnök 1990-ben az Egyesült Államokban próbált szerencsét, ahol egyszerű kétkezi munkával megkeresett fizetését egy ottani brókercég részvényeibe fektette, ami néhány hét alatt csödbe ment. A benzinkúton szendvicseket áruló Kiska azonban nagy vállalkozó kedvelt tért vissza hazájába, ahol 2006-ban a Trend magazin az év menedzserének választotta. Tizenöt év után eltávolodott a magánszférától és jótékonykodni kezdett – az általa létrehozott Jó Angyal közhasznú társaság három éve Szlovákián kívül Csehországban is működik. A szervezet által eddigi tevékenységük során több mint 5000 családnak sikerült segíteni, a jótékonykodás során 20 millió eurónyi támogatást osztottak szét. Elmondása szerint vállalkozóként hosszú éveken át tapasztalta a hatalmas korrupciót, ami az országot behálózza, ezért két évvel ezelőtt határozta el, hogy a dolgokat egészen felülről szeretné megváltoztatni.

Mit jelent ez a győzelem?

Kiska elsöprő győzelmét és Fico vereségét különbözőképpen értelemzik. Madaric, a Fico-kabinet kulturális miniszteréből lett kampánystáb igazgatója a választás másnapján megpróbálta megmenteni a menthetetlent: nyilatkozata szerint a baloldali szavazók jobban szeretik Ficot miniszterelnökként látni, ezért nem sikerült a választást megnyerni. Az ott elért negyven százalék azonban szép eredmény szerinte és nagyjából egyezik a parlamenti választásokon elért korábbi eredménnyel. Árnyaltabb képet kapunk azonban, ha a smeres vörös szemüveg helyett reálisabban szemléljük az eredményeket: a szlovákiai társadalom megelégelte a Fico féle politikát, nem támogatta a hatalom egy kézbe történő ilyen mértékű összpontosítását, tehát nagy valószínűséggel szép számmal akadtak olyanok, akik protestszavazóként támogatták a miniszterelnök kihívóját. Hogy 2014-ben mennyire érvényes a szlovák elnökválasztások során megszokott kisebbik rossz választásának elve, egyelőre nem lehet megmondani. Kiska – idáig – hitelesen függetlenítette magát a politikától, ez lehetett az egyik kulcselem, amely a győzelmet lehetővé tette számára. A szlovákiai szavazók egyértelmű diagnózist adtak a szlovák belpolitikáról: elegük van a jelenlegi helyzetből, a politikusokban csalódtak, a politikától távol álló újra viszont annál inkább kiváncsiak. Az ismeretlen, de annál hitelesebbnek tűnő Kiska győzelme nem feltétlenül jelenti tehát a szlovák demokrácia érettségét.

Új seprű jól seper?

A filantróp menedzserből lett köztársasági elnök nem szeretné elnöki jogköreit erősíteni, inkább jól szeretne élni ezekkel a jogkörökkel és egy politikától, politikai pártoktól független elnök szeretne lenni. Annak ellenére, hogy a kényes kérdéseket kerülte a kampány során, saját bevallása szerint az itt élő magyar közösséggel jó a kapcsolata, szerinte erről árulkodik az is, hogy legjobb barátja dunaszerdahelyi. Egyelőre annyit tudunk, hogy az állampolgársági törvényt elfogadhatatlannak tartja, a vasúti kétnyelvűségről szóló törvényt viszont támogatná. Hogy ezek a felvetések miben fognak megnyilvánulni, és hogy a függetlenként választást nyerő vállalkozó mennyire tudja felépíteni és megőrizni az általa felvázolt elképzeléseket a köztársasági elnöki tisztséggel kapcsolatban, júniustól kiderül. Ami előre állítható, elődjei tevékenységét felidézve nem lesz nehéz dolga, a szlovákiai választóktól előlegben megkapott hatalmas bizalmat pedig semmiképp nem lenne szabad eljátszania.

Vass Ágnes

Friss hírek