Ponta-kormány RMDSZ-szel

Március elsején a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) a marosvásárhelyi ülésén felhatalmazást adott az RMDSZ kormányra lépésével kapcsolatos tárgyalások megkezdésére, amit gyors események követtek, valamint napvilágra került az egyezkedés tárgyainak néhány fontosabb eleme is.

Gyors egyezkedéseket lefolytatva, különösebb hezitálás nélkül kíván kormányra lépni az RMDSZ a Ponta- kormánnyal közösen. Március elsején a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) a marosvásárhelyi ülésén, felhatalmazást adott az RMDSZ kormányra lépésével kapcsolatos tárgyalások megkezdésére, amit gyors események követtek, valamint napvilágra került az egyezkedés tárgyainak néhány fontosabb eleme is.

A Marosvásárhelyen tartott ülés során nem akadt felszólaló, aki ellenezte volna az RMDSZ kormányra lépésével kapcsolatos tárgyalások megkezdését. A rendezvényen konkrétumokról nem esett szó, mint például a partnerség elvállalásának feltételeiről, részleteiről, illetve a betöltendő tisztségekről sem. Azonban Kelemen Hunor elmondta, hogy központi szerepet tölt be a pártok közötti egyezkedés során, a meglévő kisebbségi jogok védelme, illetve azok körének a bővítése. Valamint nem kívánják elhanyagolni az infrastruktúra, továbbá a gazdasági-szociális kérdések körét sem.

Március 3-án az RMDSZ ügyvezető elnöke nyilatkozatában közölte, hogy a párt vezetőségének döntése alapján belépnek a kormányba. A nyilatkozatából az is kiderült, hogy megegyezés született arról, hogy államtitkári és miniszteri tisztségeket egyaránt töltenek majd be RMDSZ-es képviselők. Másnap – 346 szavazattal és 192 ellenében – a honatyák által elfogadásra került a harmadik Ponta- kabinet szerkezetéről és összetételéről szóló határozat. Victor Ponta közölte, hogy a kormány programja megegyezik azzal a programmal, amelynek a végrehajtására 2012-ben is mandátumot kért a parlamenttől.

Azonban mégsem tudott gördülékenyen megalakulni az új kormány. A keddi nap folyamán az alkotmánybíróságon a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) megtámadta az új kormány összetételére vonatkozó parlamenti határozatot, hivatkozva arra, hogy a koalíciós pártok közötti megállapodás révén a kormány programja is megváltozott. A továbbiakban Traian Băsescu államfő is annak adott hangot, hogy nem kíván zöld utat engedni az új kormánynak mindaddig, amíg a megváltozott politikai összetételű kormánykolicióról, illetve annak programjáért nem vállal Ponta felelősséget a parlament előtt, valamint amíg azt a parlament jóvá nem hagyja. A kitűzött feltételeknek megfelelően Ponta arról nyilatkozott, hogy módosítani fogják a kormányprogramot, törlik azokat a szövegrészeket, amelyek a Szociál-Liberális Szövetségre (USL) utalnak, illetve közölte, hogy a véglegesített programért kész a parlament előtt is felelősséget vállalni.

A pénteki napon újabb fejlemények láttak napvilágot. Ugyanis nyilvánosságra hozta a kormány az RMDSZ és a román koalíciós pártok közötti megállapodásban foglaltakat tartalmazó programját. Ebben olyan konkrétumok kerültek megfogalmazásra a kormány részéről, mint például a kisebbségek nyelvén történő oktatás terén alkalmazzák az oktatási törvényt; törvényben teszi lehetővé az önkormányzatok számára a település zászlajának kitűzését a helyi intézményekre, a román és az uniós zászló mellé; tanügyi téren változtatásokat kíván bevezetni, amelyek a kisebbségi nyelvek használatát kívánja elősegíteni, illetve támogatná azt. Azonban korábban az RMDSZ által megfogalmazott konkrét kérést, amely nem mással kapcsolatos, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel (MOGYE), már nem esett szó a programban.

Az alkotmánybíróság szombaton megtartott ülésen többségi szavazás útján, nem fogadta el a PDL és a Népi Mozgalom Pár beadványát.

Az óvás benyújtása után egy héttel, megtörtént az új kormánykoalició programjának a felelősségvállalása a parlament előtt. A felvázolt program lényegében teljesen lefedi a 2012-ben nyilvánosságra hozottat. A kisebbségeket érintő fejezet gyakorlatilag szintén érintetlen maradt, annak ellenére, hogy a múlthéten más fejlemények láttak erről napvilágot. Ponta azzal magyarázza a különösebb változtatások hiányát, hogy 2012-ben az RMDSZ akkori álláspontját és kéréseit hagyta meg, így ennek megfelelőn nincs szükség a módosításokra.

Tóth Kinga

Friss hírek