Montenegró időben kész lesz a NATO-tagságra

A montenegrói kormányfő, Milo Ðukanović nyilatkozata szerint országa május végére képes lesz arra, hogy teljesítse a NATO-tagsághoz szükséges feltételeket. Ezzel egy időben a tagság előnyeit ecsetelő kampány már látványosan elkezdődött, a szövetség népszerűsége ugyanakkor továbbra sem meggyőző a délszláv államban. Ráadásul ma még az sem vehető biztosra, hogy a világ legerősebb katonai szövetségeként számon tartott szervezet bővítése valóban napirendre kerül a következő NATO-csúcson.

Milo Ðukanović a napokban azzal büszkélkedhetett a montenegrói újságíróknak, hogy Münchenben még a NATO főtitkára is üdvözölte a délszláv állam által végrehajtott reformokat, illetve az utóbbiak szolgáltatta fejlődést. A montenegrói miniszterelnök a hagyományosan Németországban tartott biztonságpolitikai konferencia után számolt be arról, hogy hazája úgy tervezi, május végére teljesíti a NATO-tagság által megkövetelt valamennyi feltételt.

A délszláv ország kormányának első embere a fentiek kapcsán már korábban kiemelte, hogy a montenegrói kabinet számára most az elsődleges külpolitikai prioritás az Észak-atlanti Szerződés Szervezete által támasztott felvételi követelmények mielőbbi teljesítése, valamint nem utolsó sorban a társadalom meggyőzése. Ez utóbbi tekintetében Milo Ðukanović nem tagadta; a Podgorica által folytatott kampány intenzívebbé fog válni annak érdekében, hogy a montenegrói lakosság minél szélesebb rétegeihez eljussanak azok a tájékoztató anyagok, amelyek a NATO-tagság előnyeit taglalják majd.

A közvélemény megosztott

A fent vázolt tervekre egyelőre úgy fest, hogy szüksége is lesz a montenegrói politikai elitnek, hiszen bár utóbbiak javarészt támogatják a délszláv ország atlanti integrációját, a társadalom egyelőre igencsak megosztott ugyanebben a kérdésben. A legutóbbi felmérések adatai alapján legalábbis arra lehet következtetni, hogy nem számolva a bizonytalanok táborával nagyjából 40-40 százalék támogatja, illetve ellenzi Montenegró lehetséges NATO-tagságát.

A kampány máris megkezdődött

Ennek megfelelően a délszláv állam kormányzata nem bízza a véletlenre a dolgot, s mostanság szinte nincs olyan nap Montenegróban, hogy ne jelenne meg egy a NATO-tagságot népszerűsítő interjú vagy éppen szakértők által jegyzett részletes elemzés. A Pobjeda újságírói a közelmúltban többek között megszólaltatták már az Egyesült Államok montenegrói nagykövetét, illetve a délszláv ország közvetlen térségének kiemelkedő politikusait, elemzőit, de a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia kapcsán a szlovák diplomácia első emberét is. Miroslav Lajčák, Szlovákia külügyminisztere nem is rejtette véka alá azon véleményét, amely szerint teljesen egyértelmű, hogy a NATO-tagságra váró országok között éppen Montenegró foglalja el az első helyet.

Hasonló szellemben nyilatkozott az a Kolinda Grabar-Kitarović is, aki azon felül, hogy korábban már volt Horvátország washingtoni nagykövete, sőt Zágrábban egy ideig a külügyi tárcát is vezette, most éppen a NATO főtitkára mellett dolgozik igen magas beosztásban. A horvát diplomata asszony a montenegrói sajtónak nyilatkozva ugyan megjegyezte, hogy nem beszélhet az összes tagország nevében, de Brüsszelben tisztában vannak a Podgorica által elért eredmények súlyával.

Grabar-Kitarović a továbbiakban világossá tette, hogy Montenegrónak még vannak feladatai, ám egyúttal azt is kifejtette; a szövetség vélhetően nem kíván a közeljövőben felhagyni a nyitott ajtók politikájával. A horvát diplomata – akinek neve nem mellesleg a jövendő horvátországi elnökválasztás kapcsán is felmerült már – újságírói kérdésekre válaszolva utalt arra is, hogy Montenegró önálló államisággal bír, így ennek fényében pusztán méretei okán nem szükséges a csatlakozással bevárnia a görögökkel bajlódó Macedóniát vagy éppen az egyelőre igencsak problémás Bosznia-Hercegovinát.

A röviden a NATO-tagság előnyeit is ecsetelő Kolinda Grabar-Kitarović a fentieken túl megjegyezte, hogy most Podgorica előtt kiemelt feladat az integráció fontosságának elmagyarázása, amely révén az egyszerű közemberek is megérthetik; a globalizált világ problémáira ma már globálisan kell választ találni. Ez utóbbira pedig önmagában egyetlen ország sem képes, még a legnagyobbak sem. Ezzel együtt Montenegró a tagság révén azt is megúszhatja, hogy irdatlan összegeket költsön példának okáért a haditengerészet, a légierő, vagy éppen a szárazföldi haderejének egy időben történő fejlesztésére, hiszen a szövetség keretein belül lehetőség nyílik a specializációra is.

Gazdasági előnyökkel is kecsegtetnek

A fent olvasható, s a NATO-tagság ügyét támogató érvek mellett Montenegróban mind hangsúlyosabban kiemelik a csatlakozás lehetséges gazdasági előnyeit is. Így a délszláv állam kormányfője mellett példának okáért Grabar-Kitarović asszony is megemlítette, hogy a szövetség egyben anyagi biztonságot is magával hozhat, hiszen a lehetséges befektetők meggyőzése kapcsán különösen a Nyugat-Balkánon fontos azt jelezni, hogy a térség stabilitása jó irányba halad.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »