„Oroszország az oroszoké!”

Az elmúlt években az oroszországi nacionalizmus megnyilvánulása kimerült a minden évben november 4-én tartott „Orosz Menetelés” keretében. 2013-ban azonban az idegenellenes akciók száma megnövekedett, és már nem csak a fővárosra, Moszkvára korlátozódtak, hanem az egész országban megjelentek, írja a Kommerszant orosz lap.

Számos incidens

Tavaly januárban a sztavropoli Nyevinnomisszk településen néhány száz ember próbált tüntetni azzal a követeléssel, hogy zárják le a többi köztársasággal való közös határt. A rendőrség azonban feloszlatta a tömeget. Ezt követően júliusban a szaratovi Pugacsevben ennél tovább fajultak a dolgok, és majd egy hétig tartottak a lakosság általi autópálya-lezárások és étterem-gyújtogatások. A tüntetők célja a kaukázusiak kitelepítése volt. Mindkét esetben olyan incidensről van szó, amely során összetűzésből kifolyólag kaukázusiak öltek meg helyieket.

A nacionalista tűzre csak olaj volt a rendőrség részvétele a júliusi eseményekben, ami egy dagesztáni személy őrizetbevételével folytatódott a moszkvai Matvejevszkij piacon, akit szexuális erőszak elkövetésével vádoltak. Az őrizetbevétel dulakodásba torkollott, és a dagesztáni személy rokonai a rendőrökre támadtak, akik közül az egyiket súlyos agyi sérüléssel kórházba szállítottak. Az eset után a rendőrség széleskörűen ellenőrizni kezdte a bevándorlókat, ami egy tökéletesen meglovagolható hullámot biztosított a nacionalistáknak.

A következő hónapban az „Oroszok” mozgalom képviselői tartottak „orosz tisztogatásokat” Moszkvában és Szentpéterváron, amely során a bevándorlók kereskedelemre feljogosító dokumentumait ellenőrizték. Szeptemberben egy hasonló „akció” keretében lövés is eldördült a Moszkva Kapotnya külvárosában egy bevándorlók által lakott munkásszállón.

A legnagyobb

A számos kisebb incidenst követően került sor a legnagyobb rendbontásra a moszkvai Birjulevóban, amelyet szintén egy kaukázusi által elkövetett gyilkosság provokált ki. Ekkor több száz nacionalista támadott rá a helyi bevásárlóközpontra és zöldségárusra azzal az indokkal, hogy ott bevándorlók dolgoznak. A rendbontás méretéről jól tanúskodik, hogy a rendőrség válaszul a „Vulkán-5″ nevezetű akciótervet léptette hatályba, amelyet legutoljára a metróban elkövetett terrortámadás után tettek.

Az incidens méretén felül érdemes még figyelembe venni, hogy msot már nem csak a radikálisok, hanem az utca embere is támogatólag viszonyul ezen legutóbbi és a többi pogromhoz is. A Polytech által decemberben elvégzett közvéleménykutatások szerint a moszkvaiak 57 százaléka értett egyet a birjulevói történések szellemiségével, valamint a szentpéterváriak 60 százaléka is támogatta azt, írja a Kommerszant.

Az utca embere általában azt kifogásolja, hogy „az orosz hatóságok nem tesznek semmit az etnikai bűnözés és a tömeges bevándorlás problémáinak megoldásáért”. Még ebben az évben egyébként a dumai ellenzék is megvádolta a kormányt a „diaszpórák etetésével” és az „etnikai bűnöző csoportok védelmével”.

És mit tesz a kormány?

Általánosságban megfigyelhető, hogy a hatóságok reakciója a rendbontás mértékével arányos. A pugacsevi eset után például egyszerűen kirúgták a helyi rendőrfőnököt, Igor Lopatkint. A fővárosi piacon történt eseményekről készült videó azonban felkerült az internetre, aminek következtében futótűzként terjedt, és így Vlagyimir Putyin elnök figyelmét is felkeltette. Ez hét rendőr, többek közt, Alekszej Pravkin helyi rendőrfőnök lemondásához vezetett.

A birjulevói este következményei már nem csak a rendőrségre korlátozódtak. Alekszandr Podolnij tábornok, a Belügyminisztérium déli körzetének megbízottja is lemondásra kényszerült. A gyilkossággal vádolt azeri Orhan Zejnalovot pedig két nap alatt megtalálták és egyenesen Vlagyimir Kolokolcov belügyminiszter elé szállították. A fővárosi önkormányzat pedig ígéretet tett a zöldségáru-üzlet bezárására és az elavult infrastruktúra  helyetti új kiépítésére.

Ezzel egyidőben elbocsájtották a közszolgáltatóknál dolgozó összes közép-ázsiai portást és munkást, akiknek a helyére egyes városrészekben, például Horosevo-Mnyevnyikah-ban még nem találtak munkaerőt.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »