Állítólag a rossz idő miatt maradt el Murszi tárgyalása

Állítólag a köd miatt maradt el Mohamed Morszi megbuktatott egyiptomi elnök mai tárgyalása. A háttérben viszont sokkal inkább az állhat, hogy a kormány nem szeretné, ha az alkotmányról a jövő héten megrendezésre kerülő népszavazás előtt hívei ismét láthatnák a hadsereg által eltávolított politikust. Ezen kívül beszámolunk még a chilei magyar nagykövetség újranyitásáról, és a horvát-szerb feszültségek újabb fordulójáról is. Napi összefoglalónkat olvashatják.

Rossz idő miatt maradt el az elnök tárgyalása

Ma sem maradt tüntetés nélkül Kairó: most tartották volna ugyani Mohamed Murszi megbuktatott államfő perében a második tárgyalási napot. Ebből azonban nem lett semmi, ugyanis a hadsereg bejelentette: az Alexandria környékét ellepő köd miatt nem tudott felszállni az a helikopter, ami a kairói rendőrakadémiára, a tárgyalás helyszínére szállította volna a vádlottat. A pert végül február 1-jére halasztották, így biztosan nem zavarja meg a jövő hétre tervezett, az új alkotmányról szóló népszavazást.

Murszi támogatói természetesen felvonultak, hogy vezetőjüket éltessék, a tárgyalóterem körül azonban nagy volt a rendőri készültség, így közel nem juthattak, ezért inkább Kairó távolabbi kerületeiben gyújtottak fel néhány rendőrautót. Murszi fia, Oszama, aki egyébként a vádlottak védőügyvéd-csapatának tagja nem léphetett be a tárgyalás helyszínére, majd Facebookon azt írta: az apja soha nem fogja elfogadni az ellene indított eljárást és tárgyalásokat, amik nem tartják tiszteletben az alkotmányos szabályokat. A Murszit támogató Muszlim Testvériség szintén tagadja a mostani bíróság joghatóságát, és azt állítja, hogy egy illegitim hatalom rabolta el az ország szabadon választott vezetőjét.

Újranyit a magyar nagykövetség Santiagóban

Hét eleji chilei látogatása során Martonyi János külügyminiszter újranyitotta a 2009-ben bezárt Santiago de Chile-i magyar nagykövetséget, amellyel tovább erősödhet a két ország közötti együttműködés, hiszen a földrajzi távolság ellenére, Chile számos lehetőséget ajánl hazánk számára.

Hét eleji chilei látogatása során Martonyi János külügyminiszter újranyitotta a 2009-ben bezárt Santiago de Chile-i magyar nagykövetséget – írja az MTI. A lépés illeszkedik a kormányzat globális nyitási politikájába, amelynek a Latin-Amerikával való gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés elmélyítése is részét képezi. Talán épp ez utóbbi, vagyis az oktatás terén várható a leghamarabbi fejlemény, ugyanis a magyar kormány Chile előtt is megnyitottaa Stipendium Hungaricum programot (amelynek keretében 15 fő számára kínálnak ösztöndíjakat), továbbá a chilei fél szorgalmazta, hogy közösen dolgozzanak ki a két állam fiatal polgárai számára a másik országban munkavállalási célú ideiglenes tartózkodást lehetővé tevő megállapodást is.

Nem engednek a horvátok

A horvátországi szerbek által is megünnepelt pravoszláv karácsony kapcsán az Európai Unió 28. tagállamában ismét a figyelem középpontjába került Zágráb valamint Belgrád idén márciusban esedékes, a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elé vitt ügye. A horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke, Milorad Pupovac úgy fogalmazott, hogy valójában sem Szerbiának, sem pedig Horvátországnak nincs alapja perelni a másikat. Erre reagálva a horvát külügyminiszter asszony ismét világossá tette: Zágráb csak akkor hajlandó engedni az ügyben, ha Belgrád teljesíti a horvát fél követeléseit.

Habár a képek tanúsága szerint a horvátországi szerbek által tartott pravoszláv karácsonyi ünnepségeken a zágrábi kabinet is képviseltette magát, úgy fest a felek között továbbra sincs teljes egyetértés a kilencvenes évek első felében vívott háborúk kapcsán. Utóbbiak viszonylatában ugyanis Horvátország, valamint Szerbia a Nemzetközi Bíróságon kölcsönösen népirtási vádakkal illették egymást, s bár a per márciusi időpontjához rohamosan közeledve a szerbség látszólag mindent elkövetett, hogy megegyezzenek a felek, a zágrábi kabinet továbbra sem hajlandó engedni eredeti feltételrendszeréből.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek