Főrendőrök irányítják majd a forgalmat

Rosszul jár, aki ujjat húz a miniszterelnökkel, főleg akkor, ha a korrupt minisztereket leplezi le – ez a legfontosabb üzenete az ankarai Hosszú Kések Éjszakájának, amikoris 350 vezető rendőrtisztet mentettek fel egy nap alatt állásából. Hogy miért? Napi összefoglalónkból megtudhatja, ahogy tájékozódhat a visegrádi harccsoportról, Angela Merkel balesetének részleteiről, valamint arról is, hogyan veszítheti el telefonját egy egyszerű határátlépés során.

Főrendőrből forgalomirányító

350 török rendőrtisztet mentettek fel állásából Ankarában a kormány és a rendfenntartók közötti ütközet legújabb felvonásában. A magas rangú rendőröket, akik eddig főként terrorizmusellenes egységekben, a szervezett bűnözés elleni osztályokon és a gazdasági bűncselekmények után kutató csoportokban dolgoztak vagy a fővároson kívüli állomáshelyre vezénylik át, vagy forgalomirányítónak osztják be.

A rendőrség és a kormány között azután vált igen naggyá a feszültség, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek decemberben több miniszterétől meg kellett válnia korrupciós vádak miatt. A kormányfő már akkor is azzal vádolt a rendőrséget, hogy politikai megrendelésre, a hagyományos parancsnoki lánc megkerülésével nyomoztak a kormánypárt erős emberei ellen, és kormánya elleni nemzetközi összeesküvést vélt felfedezni a háttérben.

A decemberi eset egyébként elég sok kérdést vet fel: a belügyminiszter fiának lakásában például pénzszámoló gépeket és rengeteg bankjegyet, az egyik állami bank igazgatójának lakásán pedig készpénzzel tömött cipősdobozokat találtak a nyomozók. Erdogan ezután komoly támadást indított a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok ellen is, mivel a botrány nem igazán a legjobbkor jött számára: márciusban helyhatósági, nyáron pedig elnökválasztásokat tartanak majd Törökországban, így a kormánypárt-ellenes korrupciós vádak még komolyan visszaüthetnek az év folyamán.

Ezzel szerezhet nemzetközi elismerést Magyarország

2013 márciusában hivatalosan is megegyeztek a Visegrádi Együttműködés tagállamai egy közös 3000 fős harccsoport lengyel parancsnokság alatti felállításáról. A sok vitát generált katonai együttműködés regionális szinten követi az EU-s harccsoportok mintáját, kérdés azonban, hogy milyen gyakorlati értelme lehet négy NATO-és EU-tagország ilyen típusú szövetségének. A szimbolikus jelentőség mellett hozhat-e valós gyakorlati hasznot?

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország, vagyis a visegrádi országok tavaly márciusban egyeztek meg végelegesen egy 3000 fős harccsoport közös felállításáról. Hazánk és Szlovákia 400-400, Csehország 800, Lengyelország pedig 1300-1600 katonát biztosít, az egyes államok bizonyos területekért felelnek (Magyarországnak például a mérnöki feladatok jutottak), a harccsoport pedig 2016-ra lesz bevethető békefenntartó és válságkezelő feladatok ellátására.

A telefonod nincs biztonságban Amerikában

Akár az okostelefonod, vagy a laptopodis rámehet egy amerikai határátkelésre.

Szövetségi bírói döntés értelmében továbbra is minden gyanú nélkül elkobozhatják az amerikai határokon átutazók elektronikus készülékeit – írja a Wired.

Még több részlet Merkel balesetéről

Nehezen startol Németországban a nagykoalíció, Angela Merkel ugyanis jó három hétig kényszerpihenőn van síbalesetét követően.A német kancellárasszonynak megrepedt a medencecsontja, több helyen pedig zúzódásoktól szenved, így számos hivatalos programját le kellett mondania.

Rájár a rúd a németekre a sípályákon, Michael Schumacher után Angela Merkelt is síbalesetet érte. A kancellárasszony szokásos év végi kikapcsolódása gyanánt a svájci St.Moritz-ban töltött pár napot, telelését azonban egy váratlan baleset szakította félbe. A német kormányszóvivő hétfői beszámolója szerint Merkel sífutás közben, lassú tempó mellett esett el szerencsétlenül, melynek következtében nagymedencéjének bal oldala megrepedt, és több helyen zúzódásokat szenvedett. Angela Merkel feltehetőleg még az óévben sérült meg, a híreket azonban csak most hozták nyilvánosságra

Kitekintő összeállítás

Friss hírek