Komoly büntetést róhatnak ki a kórházakra

Jövő évtől szigorúan bünteti az egészségbiztosítási pénztár azokat a kórházakat, amelyekben a beteggel megvásároltatják a gyógyszert. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója szerint a megyében is előfordultak hasonlók, de nem ez a jellemző.

Jövő évtől az eddiginél sokkal szigorúbban kezelik majd a gyógyszerbeszerzések és az egészségügyi fogyóanyagok beszerzését a kórházak esetében, és büntetéseket rónak ki azokra, amelyekben a beutaltakkal vásároltatják meg a szükséges gyógyszereket, miközben a kezelések költségét elszámoltatják az egészségbiztosítási pénztárral – jelentette be a hét elején Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, hozzáfűzve, hogy a szigorítás bevezetése előtt megbeszélésre hívja a kórházigazgatókat. Hangsúlyozta, hogy eltekintenek a büntetés alkalmazásától azon kórházak esetében, ahol csak esetenként fordulnak elő hasonló szabálytalanságok, de tudott dolog, hogy vannak olyanok is, ahol bizonyos osztályok és szolgáltatások esetében bevett gyakorlat az, hogy a beteggel megvásároltatják a gyógyszereket, ezek viszont büntetésre számíthatnak.

Hasonló esetek a Hargita megyében működő kórházakban is előfordultak már, de nem ez a jellemző, sőt ritkán történik ilyen – mondta el megkeresésünkre Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Normális esetben a beutalt beteg számára a benn fekvés ideje alatt minden szükséges gyógyszert és a kezeléséhez szükséges egészségügyi fogyóanyagot és eszközt kell biztosítson a kórház. Ez még az olyan esetekre is kiterjed, ha egy krónikus beteg más, akut megbetegedés miatt kerül kórházba. Vagyis ha például műtétre szorul és cukorbeteg, akkor a diabéteszgyógyszereket is kell biztosítsa számára a kórház – magyarázta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója. Szélsőséges esetekben, ha nincs készleten és nem is tudják beszerezni a beteg gyógyszerét, de ő rendelkezik vele, akkor a bemutatott számla alapján a kórház meg kell térítse annak értékét – fűzte hozzá.

Noha teljesen szabályellenes, és a betegek érdekeit védő egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződésben foglaltaknak teljesen ellentmond, a gyakorlatban mégis előfordulnak olyan esetek, hogy a csökkenő finanszírozású, kisebb kórházakban – Hargita megye esetében leginkább a gyergyószentmiklósiban és a maroshévíziben – esetenként megvásároltatják a gyógyszert a beteggel – mondta el Duda Tihamér. Ez azonban még a folytonos csökkenést mutató finanszírozás ellenére sem fordulhat elő, ugyanis a kórházaknak más bevételi forrásaik is vannak, és megfelelő működés esetén nem fordulhat elő, hogy ilyen helyzet előálljon – fejtette ki, azt is elmondva, hogy a legkisebb értékű büntetés, amit hasonló szabálysértés esetében kiszabnak a kórházra, a szerződésbe foglalt havi finanszírozás egy százaléka.

A pénztár képviselői által periodikusan elvégzett ellenőrzések során is fény derülhet az említett kihágásokra, de Duda Tihamér azt kéri a lakosságtól, tegyenek bejelentést a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, ha hasonlót tapasztalnak és igazolni is tudják az esetet.

Székelyhon.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »