Kuvait visszaszólt az Amnesty Internationalnek

Kuvaiti parlamenti képviselők visszaszóltak az Amnesty Internationalnek, miután a szervezet egy képviselője kritizálta és elítélte azt a javaslatot, amelyet kuvaitiak szeretnének elfogadtatni az Öböl-menti Együttműködési Tanács novemberi ülésén. A javaslat szerint olyan egészségügyi vizsgálatokat tennének kötelezővé a vízum megszerzéséhez, amelyekkel ki lehet szűrni a melegeket, így őket nem engednék be az országba.

Kuvaiti parlamenti képviselők bírálták az Amnesty Internationalt, amiért az beleszólt Kuvait javaslatába, amely szerint szigorítanák az orvosi vizsgálatokat, hogy kiszűrhessék a melegeket, így megtagadhassák tőlük az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) országaiba történő belépést.

A képviselők most a kuvaiti külügyminisztériumtól várják, hogy kemény választ fogalmazzon meg az Amnesty International kritikájára, amelyről mi is beszámoltunk. A javaslatot, amelynek értelmében megtagadnák a vízumot a melegektől, november 11-én fogja megtárgyalni a GCC egy bizottsága Ománban.

Az Amnesty International a javaslatot felháborítónak és elutasítandónak nevezte. Philip Luther, az Amnesty International Közel-Keletért felelős igazgatója arra szólította fel a szóban forgó országokat, hogy ahelyett, hogy tovább erősítenék a homoszexuálisokkal szembeni diszkriminációt, inkább próbálják megvédeni őket és megkönnyíteni helyzetüket.

Abdulrahman al-Jiran parlamenti képviselő azt nyilatkozta az al-Rai napilapnak, hogy szerinte ez a javaslat Kuvait szuverén döntése, és az Amnesty Internationalnek inkább azokkal a nemes és magasztos célokkal kellene törődnie, amelyekért létrehozták. A szervezet foglalkozhatna például az Európában házasságon kívül született gyermekek magas számával, az abortuszokkal, a leányanyákkal és további olyan erkölcsi bűnökkel, amelyeket minden vallás megtilt.

Egy másik parlamenti képviselő, Mohamed al-Jabri szerint elfogadhatatlan az Amnesty International nyilatkozata. „Csakúgy, mint a többi kuvaiti, én is megdöbbentem azon, hogy beavatkoznak egy olyan iszlám vallású ország ügyeibe, amelynek népe elkötelezte magát az iszlám értékei mellett. Elítélem egy olyan szervezet arcátlan kéréseit, amely önmagát a szabadság és emberi jogok védelmezőjeként tünteti fel. A külügyminisztériumnak sürgősen válaszolnia kell az Amnesty Internationalnek, és kiemelni az iszlám nemes elveit, értékeit és tanításait, amelyekben a kuvaiti emberek hisznek, és amelyek elutasítják bűn és bujálkodás terjedését.”

Al-Jabri azt is kiemelte, hogy biztosítani kell azt, hogy a jövőben akár az Amnesty International, akár másik szervezetek ne állítsák célkeresztbe Kuvaitot és tiszta iszlám hitét.

Egy volt parlamenti képviselő, Mohamed al-Hayef szerint az Amnesty International ezzel a vádjával „maga alatt vágta a fát”, hiszen bár az emberi jogokkal és az elnyomottak védelmével kellene foglalkoznia, most olyan viselkedésre bátorítottak, amely ellentétes az emberi természettel és az apostolok tanításaival. „A deviáns viselkedés és attitűd aláássa és elpusztítja az emberiséget”, nyilatkozta al-Hayef.

Lorencsics Emese

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »