Több mint 750 kiló aprópénzt gyűjtöttek civil aktivista bírságára

Meghaladta a 750 kilogrammot az Erdély megannyi településén gyűjtött aprópénz súlya, amelyet a támogatók a kétnyelvű piaci feliratok osztogatásáért megbírságolt marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündének juttattak el.

A civil aktivista kedden 210 kilogramm egy-, öt- és tízbanist vett át az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) marosvásárhelyi székházában. Az MTI-nek elmondta, több erdélyi városból még nem jutott el Marosvásárhelyre az összegyűjtött pénz, így megtörténhet, hogy a végén az egy tonnát is meghaladja az aprópénzes támogatás.

Az 1500 lejre megbírságolt civil aktivista közölte, hamarosan nyilvános pénzszámoló kalákát szervez, keresi az erre alkalmas helyet. Addig is a tömbházlakásában gyűjti a pénzt, amit gondosan szétpakolt, hogy a súly ne veszélyeztesse az épületet.

Biztosra vette, hogy az összegyűlt pénz sokszorosa a kifizetendő bírságnak. „Társaimmal megegyeztünk abban, hogy az anyanyelvhasználat népszerűsítésére, és ha kell, az anyanyelvhasználat kiharcolására fordítjuk a támogatást” – nyilatkozta az MTI-nek.

Lakó Péterfi Tünde elmondta, még mindig nem kapta kézhez a bírság jegyzőkönyvét. Ezt a bírságot kiszabó helyi rendőrség november 3-ig postázhatja. „Fizikailag fáradtnak érzem magam, de lelkileg a csúcson vagyok” – nyilatkozta Lakó Péterfi Tünde, aki azt is hozzátette, az aprópénzbe kevert cédulákon megannyi bátorító üzenetet kapott.

Lakó Péterfi Tündét október 3-án bírságolta meg a helyi rendőrség, azért, mert az egyik marosvásárhelyi zöldségpiacon kétnyelvű árucímkéket osztogatott az eladóknak. A rendőrség arra az önkormányzati határozatra hivatkozott, amely szerint Marosvásárhelyen csak hatósági engedéllyel lehet szórólapokat osztogatni, és a nő nem kért ilyen engedélyt.

A civil aktivista elutasította a jegyzőkönyv aláírását, ezért azt a hatóságnak postán kell eljuttatnia. A törvény szerint az összeg felét kell befizetni, ha a kézbesítéstől számított 48 órán belül fizet. Lakó Péterfi Tünde korábban elmondta, szándékában áll fizetni, de mindenképpen fellebbez a döntés ellen, és visszaköveteli a pénzt. Az egész Erdélyre kiterjedt aprópénzgyűjtés azt követően indult, hogy blogján közölte: egy-, öt-, és tízbanisokban kíván fizetni.

MTI

Friss hírek