Día de la Hispanidad: nemzeti ünnep – nemzeti egység?

Október 12-én Spanyolország állami egységének 1492-ben kezdődő történelmét ünnepli, Granada meghódításáig és az Újvilág birtokba vételének kezdetéig tekint vissza. A Día de la Hispanidad idén alkalmat adott arra, hogy az elmúlt hetek párt- és szakpolitikai vitái után a spanyol egység támogatói ezúttal az ünnep hangulatához illően hívják fel a figyelmet a hispán együvé tartozás történelmi szerepére, az országot egyesítő szálakra és a közös jövő fontosságára.

A legfelsőbb szintről is érkezett üzenet. A szokásos katonai parádét és egyéb hivatalos protokollrendezvényeket idén egészségi állapota (a közelmúltban megoperált csípője) miatt kihagyni kényszerülő János Károly király nevében Fülöp herceg tette nyilvánvalóvá a Korona álláspontját. A trónörökös – édesapja üzenetét tolmácsolva a Zarzuela-palotában tartott ünnepélyes fogadáson – arra buzdította az alattvalókat, hogy ünnepeljék mindazt, ami egybeköti a spanyolokat.

Fülöp herceg édesanyja, Zsófia királyné és hitvese, Letizia hercegné jelenlétében kérte „mindannak a megbecsülését, amit együtt értünk el ” az ország történelme során. „A mai napon meg kell erősítenünk elkötelezettségünket a jövő felé, egy olyan jövő felé, mely egyetértésen és haladáson nyugszik” – hangzott el a királyi üzenetben, melynek felolvasása után a trónörökös a királyra és Spanyolországra emelte poharát. A jelenlévők lelkesen visszhangozták a pohárköszöntőt, Letizia hercegné azonban még ebből az alkalomból sem fogyasztott alkoholt, amit bizonyára nem illetlen gesztusnak szánt, így azonnal megindultak a találgatások a királyi család esetleges gyarapodásáról. A fogadáson így a figyelmet nem csak a király egységre felhívó – s ily módon a katalán függetlenséget elutasító – szavai keltettek figyelmet.

Ugyanezen a napon Barcelonában, a Spanyolországból való kiválás húrjait egyre intenzívebben pengető katalán kormány székvárosában tízezrek vonultak utcára, hogy kifejezzék a spanyol-katalán összetartozás melletti szimpátiájukat a „Som Catalunya. Somos España.” platform által idén másodszor megrendezett demonstráción – hogy hány tízezren, azt nehéz pontosan megmondani, hiszen a rendfenntartó erők 30 ezer, a madridi kormány 105 ezer, a szervezők pedig 160 ezer résztvevőről számoltak be.

A spanyol, katalán és európai zászlókkal felszerelkezett résztvevők között a spanyol egység több ismert pártolója, köztük a központi kormányt irányító Néppárt (Partido Popular – PP) fontos személyiségei is feltűntek. Alícia Sánchez-Camacho, a PP katalán szenátora is csatlakozott a felvonulókhoz.


A szenátor különösen szívén viseli a „katalán kérdés” kompromisszumos, ám az ország egységét semmiképp sem veszélyeztető rendezését, az elmúlt években jelentős energiát áldozott olyan megoldások kidolgozására, amelyek szándéka szerint a néppárti kormánynál és a katalán közvéleménynél is kedvező fogadtatásra találhattak volna. A nemzeti ünnepet megelőző héten igyekezett saját pártjának vezetését rávenni az autonóm közösségek (comunidades autónomas) pénzügyeit érintő reformokra, melyek jelentős mértékben megfelelhettek volna a katalán követeléseknek anélkül, hogy engedményeket tettek volna a politikai függetlenség irányába. A PP „bárói” azonban nem járultak hozzá a madridi kormány jelenlegi hatásköreinek csökkentéséhez – így értelmezték ugyanis a katalán kormány pénzügyekben gyakorolt esetleges nagyobb önállóságát.

Október 12. ebben az évben is emlékeztetett arra, amit a spanyolok (katalánok, baszkok, galíciaiak, andalúzok, stb.) közösen vittek véghez gazdag történelmük során. A közelmúlt politikai fejleményei tükrében mindenekelőtt a katalán függetlenség megvalósulásától tartó, illetve azt ellenző erők igyekeztek az ünnep szimbolikáját felhasználva demonstrálni, hogy Spanyolország és Katalónia jövője közös, de legalábbis együtt íródik. Azt természetesen aligha várhattuk a nemzeti ünneptől, hogy döntő epizód lesz a „katalán kérdés” eldöntésében. Arra viszont mindenképpen rámutatott, hogy az egységet pártolóknak Maridban és Barcelonában is vannak tartalékaik.

Szabó Barnabás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »