RMDSZ: A kedvezményes honosítás miatt nem csökken a romániai magyar szavazóbázis

A romániai magyar szavazóbázis csak nagyon kis mértékben csökkenhet a kedvezményes honosítás miatt a jövő évi európai parlamenti választáson, mert a szavazati jog lakcímhez kötött – mondta hétfőn az MTI-nek Kovács Péter, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára.

A politikus arra reagált, hogy hétfőn a Romania Libera című román napilap azt írta: jelentős mértékben csökkenhet a romániai magyar szavazóbázis amiatt, hogy a kettős állampolgárok maguk választhatják meg, melyik országban kívánják leadni voksukat.

Kovács Péter szerint ez azért nem fordulhat elő, mert a választás lakcímhez kötött, és a kedvezményes honosításnál nem volt szükséges a magyarországi lakcím, így a választás lehetősége csak a kettős állampolgárok „néhány százaléka” esetében áll fenn.

„A magyarországi listákra való szavazás lehetősége csak azon erdélyi magyarok esetében áll fenn, akiknek van magyarországi lakcímük is. Ez csak néhány százaléka azoknak, akik könnyített honosítással szerezték meg a magyar állampolgárságot, hiszen a könnyített honosításnak éppen az volt a lényege, hogy nem szükséges a magyarországi lakcím” – mondta Kovács Péter.

Nyomatékosította, hogy az Európai Unióban is egy választás alkalmából mindenkinek egyetlen szavazata van, de az nem az állampolgársághoz, hanem a lakcímhez kötött, így általában mindenki ott szavaz, ahova a lakcíme szól. Hozzátette: ha valaki időszakosan más országban él, akkor valóban van lehetősége választani, és dönthet úgy, hogy a befogadó országban voksol, de ez esetben bizonyítania kell az ottani lakcímét, és nyilatkozatot kell adnia arról, hogy lemond az állandó lakcímhez köthető szavazati jogáról.

A politikus az MTI kérdésére elmondta: az RMDSZ november 23-án, a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén fogadja el a jövő évi EP-választás jelöltállítási ütemtervét és szabályzatát.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »