A kivándorló orvosok gyorsétteremben és építkezéseken dolgoznak

Az Egyesült Államokba bevándorló orvosok nem praktizálhatnak automatikusan, az engedély megszerzése azonban gyakran szinte lehetetlen számukra. Csak Kalifornia állam déli részén körülbelül háromezer, olyan latin származású, képzett orvos élhet, akik új hazájukban kétkezi munkát végeznek. Az Egyesült Államokban eközben orvoshiány van – írja a CNN.

A bevándorló orvosoknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy nem elég az otthon megszerzett diploma, új hazájukban is hozzá kell jutniuk a megfelelő engedélyekhez. Az Egyesült Államokban, az orvosi diploma megszerzéséhez négy évet kell egyetemre járni, amely után 3-6 év rezidensi gyakorlat következik. Ha valaki külföldön szerezte az orvosi diplomáját, de az Egyesült Államokban szeretne praktizálni, annak le kell töltenie a többéves, kötelező rezidensi gyakorlatot.

A legtöbb bevándorló nem számol ezzel a procedúrával, ami sok időbe és még több pénzbe kerül. Általában azt tervezik, hogy megérkezésük után kétkezi munkával összegyűjtik a szükséges összeget, a vizsgákra pedig a munkaidő után készülnek fel. Ez aztán gyakran meghiúsul akkor, amikor évek után is még mindig fizikai munkát végeznek, szabadidejük egyre kevesebb van, így pedig egyre távolabb kerülnek a doktori engedélyük megszerzésétől. A munkalehetőségek között senki nem válogat, elvállalnak bármilyen munkát, legyen szó pincérkedésről, takarításról vagy épp azbesztmentesítésről. Kaliforniában például, egy orvosi végzettséggel rendelkező nő gyorsétteremben dolgozik, ahol egészségtelen ételekkel szolgálja ki a vásárlókat. Ha jelenleg is praktizálna, épp az ilyen táplálkozástól intené óva a betegeit.

Az államban az általános orvoshiány súlyosabb gondokat okoz a bevándorlók nagy száma miatt, mint máshol. A lakosság 40%-a latin származású, míg a doktorok között csupán 5% az. A helyzet megváltoztatása érdekében elindítottak egy alapítványi programot, amelyen azok a spanyolajkú bevándorlók vehetnek részt, akik orvosként praktizálnának az államban. Ezzel minden segítséget megkaphatnak, amivel felgyorsítható a folyamat. Felkészítő tanfolyamokon vehetnek részt, kórházi tapasztalatot szerezhetnek, valamint havi ösztöndíjban is részesülnek. Mivel így nem a napi 8-10 órás munkaidő után, éjszaka kell tanulniuk, teljes mértékben az engedély megszerzésére tudnak koncentrálni. Cserébe legalább három évig olyan körzetekben kell dolgozniuk, ahol nagy hiány van orvosokból.

Ezt a lehetőséget máshol is lehetne alkalmazni, hiszen Obama új egészségügyi politikájával több millió ember lesz jogosult betegellátásra, de az ehhez szükséges feltételek nem adottak. Az orvoshiányt leginkább a nyugdíjazások és az orvosképzésben szükséges reform hiánya okozza. Ráadásul főként afroamerikai és latin származásúak kerülnek az egészségügyi rendszerbe, a társadalom alsóbb rétegeiből. Emiatt is fontos lehet, hogy minél több spanyolajkú orvost alkalmazzanak, akikkel feltölthetők lesznek a lemaradt régiók.

Baranyi Tímea

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »