Szenátus: vége az obstrukciónak?

Az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője, Harry Reid az elnöki kinevezések jóváhagyásának szabályait módosítaná úgy, hogy elegendő legyen a szenátorok felének igen szavazata – írja a The Washington Post. A politikus célja az ellenzék obstrukciós lehetőségeinek megnyirbálása, melyhez jelenleg 60 szavazat kell. Ehhez azonban a házszabály módosítására lesz szükség, ami viszont 67 szvazatot igényel.

A cikk azonban óvatosságra int az intézkedéssel kapcsolatban. A lépés ugyanis precedenst teremthet az egyoldalú szabálymódosításokra, amely nem áll meg a kinevezéseket megakadályozó obstrukció szabályozásánál. Az intézkedés rövidtávon ugyan hasznosnak bizonyulhat a demokraták számára, akiknek így nem kellene szembenézniük a hathatós republikánus ellenállással, ugyanakkor hosszútávon ez bumerángként hathat vissza a jelenlegi többségre. Ha ugyanis 2014-ben marad a republikánus többség a képviselőházban, ráadásul még meg is szereznék a szenátus irányítását, azzal teljesen megbénítanák Obama reformintézkedéseit, ami  valóságos rémálom volna az elnök támogatói számára.

Mindezek fényében igen valószínűnek tartható, hogy Reid visszalép a módosítás véghezvitelén, mint ahogy azt tette egy kétpárti javaslat esetén korábban, mely meghagyta a hatvan szavazatos szabályt az obstrukció megszüntetésére.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »