Rés az amerikai rakétapajzson?

Kínáé a világ leggyorsabban növekvő ballisztikus rakétaarzenálja és robotrepülőgép-flottája, de Észak-Korea és Irán is fenyegetően növeli katonai csapásmérő képességét – derül ki a Washington Times cikkéből.

A cikk alapjául szolgáló új Pentagon-jelentés szerint Kína hadrendbe tud állítani tengeralattjárókról indítható JL-2-es nukleáris végű ballisztikus rakétákat, melyekkel immár képessé válik amerikai területek elérésére a saját felségvizeiről. A következő tizenöt évben ráadásul Kína előreláthatólag jóval száz fölé tudja majd növelni csapásmérő nukleáris robbanófejeinek a számát.

A jelentést ezért újabb érvként tudják felhasználni az amerikai rakétavédelmi rendszer támogatói, akik a rendszer elrettentő és Amerika erejét reprezentáló szerepét hangsúlyozzák. 

„Az Obama-adminisztráció túl sokáig hanyagolta el a rakétavédelmi programot, amikor az ilyen küszöbön álló fenyegetésekre kellett volna felkészülnie” – fogalmazott a képviselőház fegyveres erőkért felelős bizottságának republikánus tagja, Michael Turner ohiói képviselő.

A kritikusok szerint viszont a program túl drága és nem is hatékony, ezért nem jelent megfelelő megoldást. A fenyegetések száma azonban várhatóan csak bővülni fog, mivel a jelentés szerint Észak-Korea és Irán is ambíciózus rakétafejlesztési programokat folytat. Észak-Korea pedig ütőerejének növelése mellett rakétákat, illetve technológiát is exportált Iránba és Pakisztánba. 

2013 márciusában a Pentagon ezért bejelentette, hogy válaszul az észak-koreai fenyegetésre megerősítik az USA nyugati parti rakétavédelmét. A fejlesztés részeként tizennégy földi telepítésű rakétaelfogó egységet állítanak fel, megnyitják az alaszkai Fort Greely rakétabázist, és védelmi eszközöket telepítenek Kaliforniába (valamint a NATO európai rakétavédelmi rendszerét is fejlesztik).

A Pentagon úgy becsüli, hogy 2015 elejére már Irán is képessé válhat arra, hogy csapást mérjen az Egyesült Államok területére. „Irán nagyratörő ballisztikus és űrhajóhordozó rakétafejlesztési programot működtet, és igyekszik növelni ballisztikus rakétái hatótávolságát, ütőerejét és pontosságát” – áll a jelentésben.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter még márciusban Észak-Koreával kapcsolatban nyilatkozott úgy, hogy az amerikai védelmi rendszerek jelenleg egy „korlátozott” ballisztikus rakétatámadás ellen képesek védelmet nyújtani. A bejelentett fejlesztések tehát valóban szükségesek.

Szakáli Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »