Új vezető a Szíriai Nemzeti Koalíció élén

Július 6-án Ahmad al-Asi al-Jarbát választották a Szír Nemzeti Koalíció elnökének. A koalíció az ellenzék egységének megteremtését várja tőle, a kormánnyal szemben. Eközben a Bassar al-Aszadhoz hű erők az ellenzék megosztottságát kihasználva újabb katonai sikereket értek el Homszban és Damaszkusz térségében.

Szíria legnagyobb, a nyugati hatalmak és Szaúd-Arábia által is támogatott ellenzéki csoportja háromnapos tanácskozást tartott Isztambulban. A tárgyalások végén kétfordulós szavazás eredményeként Ahmad al-Asi al-Jarbát nevezték ki a Szír Nemzeti Koalíció elnökének. Az poszt április óta betöltetlen volt, amikor Muazz al-Hatíb a nemzetközi elszigeteltség jelentette nyomásra hivatkozva lemondott.

Al-Jarba a koalíciót irányító tanács 114 tagjától 55 szavazatott szerzett, ezzel szemben a katari támogatottságú Mustafa Sabbaghra 52-en voksoltak. Al-Jarba megválasztásával megnövekedett az őt támogató Szaúd-Arábia befolyása a szíriai ellenzékben. A koalíció egyik alelnöke Muhammad Fárúq Tayfúr lett, aki a Szíriai Muszlim Testvériségben is kulcsfontosságú szerepet tölt be, így a kormányellenes erők legjobban szervezett csoportosulása is szerepet kap a koalíció jövőjének alakításában.

Adib Shishakly, a koalíció egyik alapítója a Reuters hírügynökségnek beszámolt arról, hogy csoportosulásuk nem tudott átütő változásokat elérni a szíriai belpolitikában. Al-Jarbára azért volt szükség, mert képes lehet egységet teremteni a megosztott, egymással is harcban álló Aszad-ellenes csoportok között.

A Szíriai Nemzeti Tanács elnöke Burhán Galiyún, a szír ellenzék meghatározó alakja, kritikával illette a Szíriai Nemzeti Koalíciót, amiért az nem tudta az Aszad-rezsim ellen felkelőket egységbe fogni, illetve amiért nem gondoskodott a forradalom fővárosának számító Homsz megfelelő védelméről.

Rula Amin, az al-Jazeera tudósítója három pontban foglalta össze a koalíció frissen megválasztott vezetőinek feladatait: a felkelők és aktivisták bizalmának elnyerése, a különböző harcoló ellenzéki csoportok feletti irányítás megszerzése, illetve a nemzetközi elismertségének megerősítése.

A ellenzéki erők közötti szembenállást kihasználva a kormánycsapatok jelentős sikereket értek el. Az Aszad elnökhöz lojális hadsereg Homszban stratégiai fontosságú épületeket foglaltak el a lázadók által felügyelt városrészben. A szíriai felkelők közötti egység kialakulása egyre sürgetőbb, hiszen a kormányerők előrenyomulását csak egységes fellépéssel tudják feltartóztatni.

Szenczi András

Friss hírek