Négyszer gazdagabbak a pozsonyiak a kassaiaknál

Átlagosan négyszer magasabb megtakarítással rendelkeznek a Pozsony környékén élők, mint az ország keleti részében lakók.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legfrissebb adatai szerint rekordösszegre, 25,5 milliárd euróra emelkedtek a lakossági bankbetétek. Egy szlovákiai polgárnak – az újszülötteket is beleértve – április végén átlagosan 4 708 eurója volt a bankban, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 223 eurós növekedést jelent. 13,8 milliárd eurót lekötött betéteken helyeztek el, 7,4 milliárd eurót azonban folyószámlákon, ahol csak minimális mértékben kamatozik a pénz.

A szlovákiai megtakarítások 40 százalékával a fővárosban és környékén lakók rendelkeznek. A Kassai kerületben 27 százalékkal többen élnek, mint Pozsony megyében, megtakarításaik azonban 75 százalékkal alacsonyabbak.

Dana Špacírová, a Postabank elemzője elmondta: a pozsonyiak átlagosan ötször magasabb megtakarítással rendelkeznek, mint az ország más részén élők. Kassával összehasonlítva négyszeres ez az arány. Az eltéréseket a magasabb fizetések és a jelentősen alacsonyabb munkanélküliség okozzák, s a helyzet nyugatról kelet felé haladva egyre romlik. Emellett a fővárosban jóval több a gazdag, akiknek megtakarításai többszörösen meghaladják egy átlagos szlovákiai lakosét. Másrészt a pozsonyiak ötször annyival tartoznak a bankoknak, mint az ország más részén élők – tette hozzá.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »