Négyszer gazdagabbak a pozsonyiak a kassaiaknál

Átlagosan négyszer magasabb megtakarítással rendelkeznek a Pozsony környékén élők, mint az ország keleti részében lakók.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legfrissebb adatai szerint rekordösszegre, 25,5 milliárd euróra emelkedtek a lakossági bankbetétek. Egy szlovákiai polgárnak – az újszülötteket is beleértve – április végén átlagosan 4 708 eurója volt a bankban, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 223 eurós növekedést jelent. 13,8 milliárd eurót lekötött betéteken helyeztek el, 7,4 milliárd eurót azonban folyószámlákon, ahol csak minimális mértékben kamatozik a pénz.

A szlovákiai megtakarítások 40 százalékával a fővárosban és környékén lakók rendelkeznek. A Kassai kerületben 27 százalékkal többen élnek, mint Pozsony megyében, megtakarításaik azonban 75 százalékkal alacsonyabbak.

Dana Špacírová, a Postabank elemzője elmondta: a pozsonyiak átlagosan ötször magasabb megtakarítással rendelkeznek, mint az ország más részén élők. Kassával összehasonlítva négyszeres ez az arány. Az eltéréseket a magasabb fizetések és a jelentősen alacsonyabb munkanélküliség okozzák, s a helyzet nyugatról kelet felé haladva egyre romlik. Emellett a fővárosban jóval több a gazdag, akiknek megtakarításai többszörösen meghaladják egy átlagos szlovákiai lakosét. Másrészt a pozsonyiak ötször annyival tartoznak a bankoknak, mint az ország más részén élők – tette hozzá.

Kitekintő / Hírek.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »