Bevándorlás: célkeresztben a republikánus körzetek

A méltányosabb bevándorlási politika hívei újfent kampányba kezdenek – írja a The New York Times. A kezdeményezés legfőbb célja politikai nyomás helyezése a washingtoni törvényhozásra annak érdekében, hogy a hónap végéig megalkossa az új, átfogó reformokat tartalmazó törvényt, amely végleg rendezné az Egyesült Államok területén tartózkodó közel 11 millió illegális határátlépő jogi státusát.

A kampány mögött álló koalíció tevékenysége során különös figyelmet fog fordítani a jelentős latino lakossággal bíró választókörzetekre, de arra is, hogy olyan helyekre is eljusson az üzenet, melyeket jelenleg olyan vezető republikánus politikusok képviselnek, mint az ohiói John Boehner.

A politika reflektorfénye azonban nemcsak a körzetekre, de az azokat képviselő konzervatívokra is irányul, hiszen a demokrata többségű Szenátus (republikánus „átszavazókkal”) már elfogadta a maga javaslatát, mely megadná az amerikai állampolgárságot a bevándorlóknak, így most a konzervatívok uralta Képviselőházon a sor. Az alsóház – melynek igazságügyi bizottsága előtt nem egy javaslat fekszik – azonban nem hajlandó megtenni ezeket az engedményeket, ami később politikai következményekkel is járhat, hiszen jelenleg nagyjából 40 választókörzet rendelkezik jelentős latino vagy egyéb bevándorló lakossággal.

Szentgróti Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »