Obama a lehallgatást és az atomot is megtartaná

Először látogatott Obama elnökként Berlinbe, ahol a szövetségi államfővel és a kancellárral találkozott. A Brandenburgi kapunál elmondott beszédében békét, toleranciát hirdetett, védte a titkosszolgálat adatgyűjtését, és az atomfegyverek számának csökkenését szorgalmazta.

Kedden este érkezett Berlinbe családjával az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama. Az elnök 25 órás látogatásának hivatalos programját szerda délelőtt kezdte, amikor is Joachim Gauck szövetségi államfő a Bellevue palotában katonai tiszteletadás kíséretében fogadta őt. Ezután Angela Merkel kancellárral közösen tartottak sajtókonferenciát, majd a beszélgetést négyszemközt folytatták ebéd közben.

Merkel finom kritikával illette az amerikai titkosszolgálat védekezési koncepcióját és a vitatott PRISM programot, amit azonban Obama védett, mondván, hogy a megfigyelő programokat törvényes keretek között használják és több mint ötven „fenyegetést” hárítottak el hasonló titkos adatgyűjtésekkel, még Berlinben is.

Az elnök berlini látogatásának fénypontját a 15 órakor tartott beszéde jelentette, amelyet a Brandenburgi kapunál adott elő meghívott vendégek jelenlétében. A meghívottak között volt többezer politikával és gazdasággal foglalkozó személy, sőt, a zehlendorfi John F. Kennedy Gimnázium hatszáz diákja is élőben hallgathatta az elnök beszédét, melyet Berlin polgármestere, Klaus Wowereit és Angela Merkel  konferáltak fel. Obama látogatása alatt végig a legmagasabb biztonsági készültség volt érvényben a német fővárosban.

Nagy kíváncsiság övezte az amerikai elnök beszédét, összességében elmondható: Obama tudta, mi kell a németeknek. A nagy melegben első dolga volt, hogy levette biztonsági mellényét – hiszen barátok között egy kicsit „lazább” lehet az ember. Beszédébe beleszőtte a huszadik századi német történelem fontos eseményeit (például többszörös fal-hasonlattal élt), és szabadságról, békéről, toleranciáról beszélt.

Az amerikai-német kapcsolatokat kitűnőként jellemezte, ezt bizonyítja, hogy Németország fontos gazdasági partnere Amerikának, illetve, hogy „német cégek milliárdokat keresnek az USA-ban, évente pedig több tízezer amerikai turista látogat Németországba”. A békére törekvés és az egyenlőség gondolatai után következett a kijelentés: Amerika kész nukleáris fegyvereinek egyharmadát leszerelni, ezzel példát mutatva a többi országnak (természetesen a megmaradó fegyverek is elegendők lennének az országot megvédeni). Az oroszokkal hamarosan tárgyalásba kezdenek egy hasonló lépésről, és Obama 2016-ra jelentett be egy nemzetközi atom-csúcstalálkozót. Érdekesség, hogy míg négy évvel ezelőtt Prágában elmondott beszédében az amerikai elnök még egy atomfegyverek nélküli világ vízióit emlegette, szerdán már jóval reálisabban csak az amerikai atomfegyverek egyharmadának leszereléséről beszélt.

Beszéde után Obama Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelölttel töltött nem egész egy órát, s megismerkedésük után az eurókrízis lehetséges megoldásait taglalták. Míg Obama Gauckkal, Merkellel és Steinbrückkel töltötte az időt, felesége, Michelle Obama és két lányuk egy speciális városnézésen vettek részt, kísérőjük nem volt más, mint Joachim Sauer, a kancellár férje. Meglátogatták a holokaszt-emlékművet, egy egykori átkelőhelyet Nyugat- és Kelet-Berlin között, a Reichstagot és jártak a két városrészt egykor elválasztó falnál is – írja a Spiegel Online. Szerdán este a kancellár bankettet adott az amerikai elnök tiszteletére.

Herner Panni

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »