A nyugat-balkáni régióban jó példa lehet a nemzeti tanácsok rendszere

A Vajdaság Autonóm Tartomány delegációja Tabajdi Csabának, az Európai Parlament (EP) kisebbségügyi munkacsoportja társelnökének a meghívására érkezett az Európai Parlamentbe Strasbourgba, hogy ott bemutassa az etnikai közösségek viszonyával, jogaik és identitásuk megőrzésével kapcsolatos kérdések intézményes és gyakorlati megoldásának jó példáját.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény jelentős intézményi keretet jelent a többség és a kisebbség viszonyának kérdése kapcsán, alkalmazása pedig előfeltétele a stabilitás megőrzésének és növelésének – jelentette ki Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke Strasbourgban.

A tartományi parlament elnöke kabinetjének vonatkozó közleményéből kiderül, Pásztor az EP kisebbségügyi munkacsoportjának ülésén hangsúlyozta, a nemzeti tanácsok munkája és működése mindennapjaink pozitív példája ahhoz képest, amiről ezekben a mindennapokban beszéltek az elmúlt két évtizedben.

„A többség és a kisebbség kapcsolatának és az ebből eredő konfliktusoknak a kérdése jellemző a nyugat-balkáni régióra. Lehet, hogy megoldásaink nem ideálisak, de mindenképp jelentős előrelépést képviselnek a régió más megoldásaihoz képest. Azzal, hogy a nemzeti közösségeket olyan helyzetbe hozza, hogy maguk dönthetnek a számukra különösen fontos kérdésekben, az állam semmit sem veszít. Ez nem a destabilizáció forrása, és nem jelent semmiféle veszélyt, de az efféle megoldások alkalmazása csökkenti a nemzeti közösségek kapcsolatában fellépő feszültséget” – mondta Pásztor István.

Hozzátette, a Vajdaság Autonóm Tartomány területi autonómiaként a szubszidiaritás és a decentralizáció elveit képviseli, a nemzeti tanácsok pedig kulturális autonómiaként az intézményes keret keresését képviselik, tehát ez a két szint nem zárja ki egymást, hanem együttműködik – írják a közleményben.

A Magyar Nemzeti Tanács – mint a legnagyobb lélekszámú vajdasági kisebbség nemzeti tanácsa – munkáját Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke mutatta be a munkacsoport előtt. A Szlovák Nemzeti Tanács működéséről Ana Tomanova Makanova, a tanács elnöke és a vajdasági parlament alelnöke beszélt, a Román Nemzeti Tanácsot pedig Dragan Marcel titkár mutatta be. Vukašinović Éva tartományi ombudsmanhelyettes a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényt prezentálta, valamint szólt a törvény alkalmazása során fellépő problémákról is – derül ki a tartományi elnöki hivatal közleményéből.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »