A német kormány felfelé módosította növekedési várakozását

A német kormány felfelé módosította a gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését, a csütörtökön bemutatott prognózis szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) a korábban várt 0,4 százalék helyett 0,5 százalékkal növekedhet 2013-ban.

A 2014-es előrejelzés nem változott az előző, januári prognózishoz képest, a berlini vezetés továbbra is arra számít, hogy jövőre 1,6 százalékkal bővül a gazdaság.

Az euróövezet sikerrel kezeli a válságot, a világgazdasági kilátások kedvezőbbek, mint az év elején, és az utóbbi hónapokban javult a németországi üzleti és fogyasztói hangulat. A konjunktúra így várhatóan egyre inkább élénkül, és 2013 jó év lesz – mondta Philipp Rösler gazdasági miniszter az előrejelzés berlini bemutatóján.

A kormányzati számítások szerint az export a januárban vártnál kevésbé, 2,8 százalék helyett csak 1,6 százalékkal bővülhet az idén, a lakossági fogyasztás viszont lendületesebben növekedhet, mert tovább bővül a foglalkoztatás és a korábbinál nagyobb ütemben nőnek a reálbérek. A prognózis szerint a 82 milliós országban az idén eléri a 42 milliót a munkaviszonyban állók száma, a munkanélküliségi ráta pedig Németország újraegyesülése óta a legalacsonyabb szintre, éves átlagban 6,8 százalékra csökkenhet, és jövőre 6,6 százalékon újabb mélységi rekordot állíthat be. A reálbérek az idén 1,3 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal növekednek a prognózis szerint.

Az államháztartási konszolidáció tovább folytatódik – emelte ki a miniszter. A német kormány az előírtnál négy évvel hamarabb, már 2012-ben teljesítette az úgynevezett alkotmányos adósságfék szabályban meghatározott követelményt, amely szerint 0,35 százalékra kell csökkenteni a szövetségi költségvetés GDP-hez viszonyított strukturális hiányát, vagyis a konjunkturális hatásoktól megtisztított GDP-arányos deficitet. A hiányt az idén és jövőre is tovább csökkentik, és 2015-ben negyven éve először egyensúlyba kerülhet az államháztartás.

Philip Rösler tévesnek nevezte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének helyzetértékelését, amely szerint a megtakarítás politikája elérkezett a határaihoz, ezért azzal szakítani kell az Európai Unióban. A német gazdasági miniszter hangsúlyozta: az euróövezet válsággal küzdő országai jelentős eredményeket értek el a takarékosság politikájával, az államháztartási konszolidáció feladása pedig súlyos veszélyekkel járna. Németország minden ilyen kezdeményezést elutasít. A konszolidáció ügyében nem engedünk – jelentette ki.

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei derűlátóbbak a kormánynál. A hat német és egy-egy svájci és osztrák intézet tavaszi prognózisa alapján az Európai Unió legnagyobb gazdasága már tavasszal kilábal a múlt év végén kezdődött újabb visszaesésből. A hazai össztermék (GDP) 2013-ban 0,8 százalékkal, 2014-ben 1,9 százalékkal bővül. A regisztrált munkanélküliek száma az idén 2,9 millió, jövőre 2,7 millió lehet, a foglalkoztatottak száma pedig jövőre meghaladhatja a 42 milliót. Az államháztartás az idén egyensúlyba kerül és 2014-ben 0,5 százalékos GDP-arányos többlettel zár az előrejelzés szerint.

A német GDP a 2009-es rekordmértékű, 5,1 százalékos visszaesést követően 2010-ben 4,2 százalékkal, 2011-ben 3 százalékkal, 2012 egészében pedig 0,7 százalékkal nőtt, de a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, ami a legnagyobb mértékű visszaesés volt a gazdasági válság eddigi legsúlyosabb szakasza, 2009 első negyedéve óta.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »