Válságos helyzetben a menekültek

Az Amnesty International kiadta éves jelentését, amelyben több száz oldalon keresztül fejtegeti az egyes államokat érintő emberi jogi problémákat. Az elemzés a szervezet Szíriával foglalkozó 2012-es megfigyeléseit foglalja össze.

Az Amnesty International (AI), nemzetközi emberjogi szervezet éves riportjában ismételten a menekült kérdés súlyosbodására hívta fel a figyelmet A jelentés a szíriai konfliktus következményeivel is kimerítően foglalkozik.

Számítások alapján a válságos helyzet Szíria lakosságának negyedét érinti, hiszen a legújabb felmérések szerint a regisztrált menekültek száma már meghaladja a másfél milliót, de a hazájukban maradt polgárok közül, becslések szerint 4,25 millióan vesztették el otthonukat és kényszerültek az utcára. Az AI szerint az államok „fontosabbnak tartják saját határaik védelmét, mint a menekültek emberi jogait”. A szíriai menekültek embertelen életkörülmények között élnek, gyakran érik őket fegyveres támadások, illetve anyagilag és szexuálisan is kihasználják őket. Gyakorivá vált például az a jelenség, hogy pénzért cserébe fiatal szíriai nőket – sok esetben kiskorú lányokat – adnak feleségül öbölmenti, vagy más gazdagabb kérőknek.

Az AI Szíriáról szóló fejezete az emberi jogok megsértésének hosszas listájával indul. A kormánypárti erők és a tüntetők közti összecsapások törvénytelen eszközeinek felsorolása után, az események mögötti háttér felvázolása, és a nemzetközi vélemények rövid összefoglalása következik. Az AI a nemzetközi törvények megsértése közül a háborús bűnökkel kezdi a lajstromot, kiemelve a hadsereg Homsz, Idlib, Hama, Aleppó, Damaszkusz és környékük ellen elkövetett támadásokat és a több ezer halálos civil áldozatot, akik ellen nemzetközi szinten tiltott fegyvereket vetettek be. Nem csak a kormány, hanem a felkelők módszereit is vizsgálják. A felkelők önkényesen végeztek ki, vagy kínoztak meg több kormánypárti személyt, újságírót, illetve követtek el merényleteket ellenük. Többször ejtettek foglyul szíriai civileket, vagy külföldi személyeket és követeltek értük váltságdíjat.

Az újságírók, köztük a hazai és a nemzetközi sajtó munkatársai fokozott veszélyben vannak az országban, mivel mind a kormány, mind a felkelők célpontjuknak tekintik őket. A felek nem kímélik a sérülteket, az időseket, vagy a gyermekeket sem, és gyakran a segítségükre siető egészségügyi dolgozókon is halálos sebet ejtenek. A letartóztatottak közül legalább fél ezren haltak már meg. Az itt leírtakon kívül a jelentés még tovább bővíti a listát, kizárólag a 2012-es eseményekre koncentrálva.

A teljes jelentés itt megtekinthető.

Gergely Hanna

Friss hírek