Tokió és Peking a védelmi párbeszéd újraindítását tervezi

Japán és Kína magas szintű védelmi párbeszéd újraindításáról tárgyal – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő, jelezve, hogy a két ország az elmúlt napokban ismét felerősödött feszültségek csillapítására törekszik.

„A tárgyalások szervezés alatt állnak. Japán párbeszédet folytat Kínával” – közölte Szuga a Kyodo hírügynökség beszámolója szerint, hozzátéve, hogy Kína „továbbra is fontos szomszéd Japán számára”.

Sajtóhírek szerint még áprilisban munkamegbeszélésre kerülhet sor magas rangú japán és kínai védelmi vezetők között. A párbeszéd során az esetleges vészhelyzetek esetén használatos kommunikációs csatornák kialakításáról fognak tárgyalni a felek, hogy elkerüljék az összeütközéseket a Kelet-kínai-tenger vitatott vizein.

A két ország közti védelmi párbeszéd tavaly ősszel szakadt meg, miután Tokió államosította a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport egy részét. A Japán fennhatósága alatt álló területet Kína magáénak tartja, a szigetvita miatt pedig sok éves mélypontra esett a két ország kapcsolata.

Kedden ismét veszélyes helyzet alakult ki a Kelet-kínai-tengeren, amikor nyolc kínai járőrhajó japán nacionalisták halászbárkáival és a japán parti őrség egységével nézett farkasszemet a vitatott vizeken. Az esettel kapcsolatban mindkét ország határsértéssel vádolta a másikat. Abe Sindzó japán kormányfő leszögezte, hogy Tokió kész erőt alkalmazni a további kínai határsértések megakadályozása érdekében.

Kína szeptember óta folyamatosan járőrözik a szigetek környékén. Egy amerikai hírszerzési tiszt korábban azt mondta, hogy a kínaiak a japán parti őrség kifárasztására törekednek folyamatos „zaklatásaikkal”. A területet az Egyesült Államok is Japán részének tekinti, s korábban jelezte: egy esetleges kínai partraszállás vagy támadás esetén a két ország közti védelmi szerződés értelmében kész fegyveres erővel Tokió segítéségére sietni. 

A Peking és Tokió közti feszültséget fokozta, hogy a napokban három japán miniszter – köztük a kormányfőhelyettes -, valamint 168 parlamenti képviselő tett látogatást a tokiói Jaszukuni-szentélyben, amely 2,5 millió japán háborús halottnak, köztük 14 háborús főbűnösnek állít emléket. 

Kína és Dél-Korea szerint a szentély a japán militarizmus és a két ország lerohanásának és megszállásának szimbóluma, ezért heves tiltakozásuknak adtak hangot a történtekkel kapcsolatban. A szentélyt meglátogató politikusok szerint ezzel szemben az imahelyen az országért életüket áldozó emberek előtt tisztelegtek, ahogy teszik azt számos más, gyarmattartói múlttal rendelkező országban is.

mti

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »