A NATO felszólította Észak-Koreát

Atomfegyver- és rakétaprogramjának feladására szólította fel a NATO Észak-Koreát kedden, a tagországok brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásáról kiadott nyilatkozatában.

Az állásfoglalás szerint az atlanti szövetség „a lehető legerőteljesebb hangon” elítéli, hogy Phenjan folytatja ballisztikusrakéta-, valamint atomfegyverprogramját, és nem hagy fel a fenyegető retorikával.

Észak-Korea provokatív cselekedetei közvetlen módon sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, súlyosan aláássák a regionális stabilitást, akadályozzák a tartós béke megteremtését a Koreai-félszigeten, valamint fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra – hangoztatták a NATO-külügyminiszterek.

Az atlanti szövetség üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a 2094-es számú határozatában egyhangú választ adott a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által február 12-én végrehajtott atomkísérletre.

A NATO-külügyminiszterek megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy ellenőrizhető módon tegyék nukleáris fegyverektől mentes térséggé a Koreai-félszigetet. Felszólították a phenjani vezetést, tartózkodjék a provokatív cselekedetektől. Észak-Koreának – hangsúlyozták Brüsszelben – teljesítenie kell korábbi kötelezettségvállalásait, teljes mértékben, ellenőrizhető módon, és visszavonhatatlan jelleggel fel kell adnia nukleáris fegyverek, illetve ballisztikus rakéták kifejlesztésére irányuló programjait, és hiteles módon kell tárgyalnia a nukleáris leszerelésről.

mti

Friss hírek