A bostoni tragédia: egy terrortámadás összefoglalója

Április 15-én, helyi idő szerint 14:45 körül robbanás történt a Boston-maraton befutójánál, amit néhány másodperc múlva egy újabb követett. A bostoni maratonon végrehajtott merénylet a legsúlyosabb, amerikai területen elkövetett terrortámadás volt 2001. szeptember 11. óta.

Noha eleinte még nem lehetett tudni, hogy mi áll a merénylet hátterében, az FBI azonnal terrortámadásként kezelte a robbantásokat.

Újabb merénylet

A profi sportolók régen beértek a célba, lezajlott az eredményhirdetés is, már csak az amatőr futók beérkezésére vártak a szurkolók és a családtagok, amikor két robbanás rázta meg a maraton befutójának környékét.  A helyszínen hárman – köztük egy 8 éves gyermek – vesztették életüket, a sérültek száma pedig több mint 170 volt. A robbantásokkal szinte egy időben a bostoni John F. Kennedy könyvtárban tűz ütött ki, a hatóságok állásfoglalása szerint azonban ez nem hozható kapcsolatba a merénylettel.

Az elnök nem sokkal a tragédia után megtartott beszédében „borzalmas, gyáva” tettnek minősítette a támadást, valamint biztosította az amerikaiakat arról, hogy megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőket. A terrortámadás kifejezést – valószínűleg óvatosságból – Obama ekkor még kerülte, későbbi beszédeiben azonban már ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást.

A nyomozás természetesen azonnal megkezdődött. A hatóságok szinte azonnal nyilvánosságra hozták, hogy házi készítésű pokolgépeket robbantottak a maratonon, amiket úgy készítettek el, hogy minél nagyobb sérülést okozzanak. A merénylők kuktaedényeket töltöttek meg csapágygolyókkal, fémdarabokkal és szögekkel, majd ezeket robbantották fel a helyszínen. A talajhoz közeli detonáció azt eredményezte, hogy a sérültek többségénél amputációt kellett végrehajtani, mivel olyan súlyosan sérültek a végtagjaik, legtöbb esetben a lábuk.

Szimbolikus helyszín és időpont

Az Egyesült Államokban április 15-e az úgynevezett „Patriot’s Day” azaz a „hazafiak napja”, ami hagyományosan az adóbevallás határideje, de országszerte tartanak kisebb-nagyobb megemlékezéseket és ünnepségeket is, mivel ez a nap a brit uralom elleni 1775-ös amerikai felkelés évfordulója. Korábban már több alkalommal történtek ekkor merényletek az Egyesült Államokban, melyeket kormányellenes csoportok hajtottak végre: 1993-ban a texasi Wacóban, 1995-ben pedig Oklahoma City-ben. A média szinte azonnal találgatni kezdte elkövetők kilétét: a támadás időpontja belföldi szélsőségesek által elkövetett merényletre, az elkövetés módja – két, gyors egymásutánban történt robbanás – pedig az al-Kaidára utalt.

Maga a maraton pedig szimbolikus helyszínnek tekinthető. Korábban már több alkalommal is történt terrortámadás sporteseményeken – a legismertebb talán az 1972-es müncheni olimpián történt tragédia –, mivel ezek az események nem csak a helyszínen vonzanak tömegeket, de a média figyelme is fokozottabban rájuk irányul.

Hajtóvadászat

Április 18-án, csütörtökön este a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) kampuszán lelőttek egy rendőrt, az eset pedig azonnal összefüggésbe került a hétfői merénylettel. A hatóságok ugyanis hamarosan közölték, hogy a rendőrt két férfi lőtte le, akik menekülésükkor fegyverrel elraboltak egy autót is. Az autó tulajdonosának – akit később egy benzinkútnál hagytak – elmondták, hogy ők követték el a hétfői terrortámadást. Ezt követően az FBI közzétette a két férfi – egy testvérpár – képét, amit a bostoni merénylet helyszínén található térfigyelő kamera rögzített, majd megkezdődött a hajtóvadászat.

Boston Watertown városrészébe vezettek a nyomok, ahol a lopott autóval menekülő feltételezett merénylők gránátokat dobáltak az őket üldöző rendőrök felé. Tűzharc bontakozott ki a rendőrök és a két férfi között, amiben az egyik rendőr is súlyosan megsérült. Nem sokkal később a hatóságok közölték, hogy az egyik feltételezett támadó életét vesztette – bizonyos források szerint a testvérpár idősebb tagja bombát is erősített mellkasára –, a másik pedig elmenekült.

Ekkor már a két elkövető személyazonosságát is nyilvánosságra hozták. A merénylők egy csecsen származású, de az Egyesült Államokban felnőtt testvérpár, a 26 éves Tamarlan Carnajev és a 19 éves Dzsohar Carnajev voltak. Mindketten legálisan tartózkodtak az országban. Arra egyelőre még nincs magyarázat, hogy miért követték el a merényletet, mivel az eddigi információk szerint nem tartoztak egyik terrorszervezethez sem, továbbá a csecsenföldi kormány is megerősítette, hogy a testvérpárnak semmi köze a Csecsen Köztársasághoz.

Az idősebb testvér a rendőrségi akció során életét vesztette, a fiatalabb, Dzsohar Carnajev elfogására pedig közel egynapos hajtóvadászatot követően került sor. A keresés idején a városrészben szinte leállt az élet: szünetelt a tömegközlekedés és a taxiszolgáltatás, a rendőrök pedig egy húsz háztömbnyi körzeten, a feltételezett támadó tartózkodási helyén belül minden lakást átkutattak. A hatóságok már éppen fel akarták oldani a Watertownban elrendelt zárlatot, amikor az egyik lakos bejelentése nyomán a rendőrség lecsapott egy családi ház kertjében álló, ponyvával lefedett hajóban rejtőző, sérült Carnajevre.

Hogyan tovább?

Hogy a közösségi média mennyire megkerülhetetlen információforrássá vált az utóbbi időben mi sem mutatja jobban, mint az, hogy nem csak a maraton befutójánál történt tragédiáról, de a tettesek elfogásának fejleményeiről is szinte élőben tájékozódhattak az emberek. Edward Davis, a bostoni rendőrfőkapitány saját Twitter-oldalán jelentette be, hogy az egyik gyanúsított életét vesztette, a másikat pedig még mindig keresik. Később pedig a bostoni rendőrség szintén a Twitteren jelentette be, hogy a második gyanúsítottat is elfogták.

Az első és legfontosabb feladat most az, hogy kiderítsék: mi volt a merénylők indítéka, illetve hogy köthetők-e valamelyik terroristaszervezethez. Barack Obama gratulált a hatóságoknak Carnajev elfogásához. Az elnök szerint meg kell tudni, mi vitt rá két fiatalt erre a tettre, ehhez pedig az FBI, a hírszerzés és a belbiztonsági minisztérium munkájára lesz szükség. Obama hangsúlyozta: az amerikaiak elutasítják, hogy terrorizálják őket.

Az eddigi információk szerint a testvérpár nem állt kapcsolatban egyik terroristacsoporttal sem és úgy tűnik, társaik sem voltak az merénylet során. Edward Deveau, Watertown rendőrfőnöke szerint „…ezek ketten együtt, de egyedült cselekedtek”. Carnajev azonban megsérült, jelenleg sincs kihallgatható állapotban, ez pedig nagyban csökkenti annak esélyét, hogy a hatóságok pontos információkhoz jussanak.

Pintér Melinda

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »