Nyilvánosságra hozták az orosz vezetés vagyonnyilatkozatait

Április elején hozták nyilvánosságra a parlamenti képviselők és kormánytagok vagyonnyilatkozatait Oroszországban. E szerint a leggazdagabb orosz hivatalnok Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes lett 226,4 millió rubel (kicsit több, mint másfélmilliárd forint) jövedelemmel. Az egyik „legszegényebb” Putyin lett, aki 5,8 millió rubel (42 millió forint) jövedelemről nyilatkozott.

Az idén április elején hozták nyilvánosságra a kormánytisztviselők és a parlamenti képviselők 2012. évi vagyonnyilatkozatait az Orosz Federációban. Érdekesség, hogy Putyin belső köre sokkal nagyobb vagyonról nyilatkozott, mint az orosz elnök. A Kreml egyik legtehetősebb embere Jurij Trutnyev, természeti erőforrások exminisztere, akinek bevallása szerint tavaly 210,6 millió rubel (másfélmilliárd forint) bevétele volt.

Azonban Trutnyevet megelőzte az első miniszterelnök-helyettes, Igor Suvalov 226,4 millió rubeles bevételével, így a Kreml és a Fehér Ház közötti verseny győztese idén kétségtelenül ő lett. Úgy tűnik Suvalov lépést tart feleségével, aki most már másodszor lett a leggazdagabb parlamenti képviselő feleség a Kremlben, évi 222 millió rubel jövedelemmel. Az Oroszországban vásárolt ingatlanjaik mellett külföldön is több lakásnak a tulajdonosai: Egyesült Arab Emirátusban, Ausztriában és Nagy-Britanniában. A brit sajtó április elején olyan hírekkel szolgált, hogy Olga Suvalova offshore cégek listáján is megjelenik bejegyzett tulajdonosként.A bevallások alapján Putyin egyike a Kreml ”legszegényebbjeinek”: jövedelme tavaly 5,8 millió rubel (42 millió forint) volt.

Nem sokkal szegényebb a második leggazdagabb hivatalnok, a már említett Trutnyev család sem: tulajdonukban van egy nyaraló, egy vendégház és műszaki épületek. 2012-ben eladták az egyik lakásuk felét (106,2 m2), később megváltak egy másik 153,4 m2 lakástól is. Trutnyev egy rendkívüli autógyűjteménnyel is rendelkezik, kollekciója csak külföldi márkájú autókat tartalmaz: egy Porsche Cayenne Turbo, egy Maserati M 145, CCE Granturismo, Volkswagen Touareg és egy Nissan Patrol.

Putyin jövedelme 5,8 millió rubel (42 millió forint) volt a 2012-es évben. Az előző évben, 2011-ben mint kormányfő 3,7 millió rubelt keresett. Az elnök felesége Ludmilla 2012-ben 121,3 ezer rubel (kb. 870 ezer Ft) bevételről nyilatkozott, ami háromszor kevesebb, mint 2011-ben. Az előző évhez képest értéktárgyaik sem változtak. Továbbra is tulajdonosa egy 77 m2 lakásnak, 1500 m2 teleknek és jelenleg egy 153 m2szolgálati lakásban él, melyhez 18 m2 lakás tartozik. Putyin retroautó gyűjteményében orosz gyártmányú gépkocsik találhatóak: két Gaz és egy Vaz márkájú gépjármű.

Medvegyev is a Kreml ”szegényebbjei” között van a listán. 2011-ben elnökként 3,371 millió rubelt keresett. 2012-ben kormányfő 5,8 millió rubel szerepelt vagyonnyilatkozatában, az összeg Putyin elnök keresetével megegyezik. Felesége a 26 rubelről, visszatért a nulla bevételre. Van egy 368 m2 lakásuk, illetve egy 0,4 hektáros földbirtokuk. Ők is hazai gyártmányú gépkocsik gyűjtői: két GAZ gépjárművük van, az egyik 1948-as, a másik 1962-es.

Meg kell említeni az idei vagyonösszeírásokkal kapcsolatban, hogy áprilisban Putyin két rendeletet is aláírt, miszerint pontosan kell megadni a külföldi bankszámlán található összeget és a tulajdonban lévő értékpapírokat és ingatlanokat. Arról is nyilatkozni kötelesek, hogy honnan van az a pénz, amiből az adott tulajdont megvásárolták. Ez azért szükséges, mert ebben az évben először folytatnak majd ellenőrző vizsgálatokat a bevételi és kiadási nyilatkozatokról.  Februárban a Duma úgy döntött, hogy külföldön csak ingatlantulajdonnal rendelkezhetnek. A legtöbben ezekről a rendelkezésekről úgy nyilatkoznak, hogy ez nem feltétlenül fogja csökkenteni a korrupciót az országban. A legkorruptabb országok listáján Oroszország a 32. helyen áll. 2011-ben egyébként Oroszország nem írta alá az ENSZ 20. korrupció ellenes cikkelyét.

A Putyin vagyonnyilatkozatában szereplő 42 millió forint éves szinten átlagosnak mondható és egész szerénynek, ha megnézzük az európai országok egyes vezetőinek vagyonnyilatkozatát. Arról nem is beszélve, hogy 143 millió fő körüli lakossággal rendelkező országról van szó. Angela Merkel 64 millió forintot (283,608 USA dollár) keresett tavaly, míg a brit miniszterelnök David Cameron körülbelül 50 millió forintot (227,220 USA dollár). Francios Hollande, aki saját fizetését  30%-al csökkentette hatalomra jutásakor körülbelül 47 millió forintos (214,000 USA dollár) éves bevételt tudhat magáénak. 

Czézár Nikolett

Friss hírek