Újragondolná a Kolozsvár bejáratainál levő alkotásokat a városi önkormányzat

A „városkapuk” jövőre készülhetnek el, ezekre magyarul is felkerülhet a város neve. Várhatóan az első 30 műemléképületet már idén nyáron ellátják többnyelvű informatív táblákkal.

Lecserélné a városbejárat-jelző alkotásokat a kolozsvári önkormányzat, az új alkotásokra több nyelven, így magyarul is – felkerülhet a város neve. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, szerencsésebb az új alkotások többnyelvű feliratozásában gondolkodni, mint a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésében. Elmagyarázta, a projekt nem a törvény által szabályozott hivatalos helységnévtáblára vonatkozik, kivitelezése adminisztratív úton történik, tehát nincs szükség városi tanácsi döntésre. Ez abból a szempontból lényeges, hogy elkerülhető lenne az Aranyosgyéresen történtekhez hasonló eset, ahol a a prefektus megtámadta, a bíróság pedig hatályon kívül helyezte a többnyelvű helységnévtábla kihelyezésére vonatkozó helyi tanácsi határozatot.

A „városkapuk” megtervezését egy ötletbörze előzi meg, amelynek során a szakmai fórumok eldöntik, hogyan kellene kinéznie egy ilyen alkotásnak. Horváth Anna elmondta, az ötletbörze tervezetét a költségvetési szintig lebontva az AltArt Alapítvány nyújtott be. Ebből az ötletből kiindulva – Vákár István alelnök közbenjárására döntött úgy a megyei tanács, hogy Kolozsvárnak idén kiutalt pénzösszeget – összesen 60 ezer lejt – erre a célja ajánlja fel. Az ötletbörzét év végéig rendeznék meg, magára a kivitelezésre a jövő évi költségvetésből elkülönített összegből kerülhet sor.

Horváth Anna elmondta, a város a megyei tanácstól kapott összeghez saját forrásaiból is hozzájárul. Az ötletbörze kapcsán az alpolgármester kérdésünkre elmondta, egyrészt a Kulturális Főváros Egyesületnek kellene ezt a folyamatot lemenedzselnie, de az is elképzelhető, hogy a polgármesteri hivatal szervezi meg ezeket az úgynevezett közvitákat. Az alpolgármester elmondta, ezt a projektet a közhangulat alakítása szempontjából a kolozsvári műemléképületekre való többnyelvű – román, magyar, német, angol és francia nyelvű – feliratok kihelyezése vezeti fel.

Hamarosan 30 műemléképület elé helyezik el a tájékoztató jellegű feliratokat, amelyeket a regionális műemlékvédő bizottságnak előbb esztétikai szempontból láttamoznia kell. Emellett a testület a táblákra fölkerülő szövegeket is felülvizsgálja. „A BBTE történelmi szakával partnerségben készülnek el a műemlékvédelmi bizottság elé terjesztett szövegjavaslatok. Már több olyan táblamodellt is előterjesztettek, amelyek közül várhatóan a jövő hónap közepéig kiválasztja a műemlékvédelmi bizottság az esztétikailag megfelelőt. A láttamozást követően elindíthatjuk a közbeszerzési eljárást és nyár elejére már ki tudjuk helyezni az első műemlékek elé az információs táblákat” – magyarázta az elöljáró. Hozzátette, a folyamat egész évben folytatódik, hiszen több mint 300 épületen kell elhelyezni a többnyelvű tájékoztató táblákat.

transindex.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »