Göncz László a muravidéki magyarságról számolt be

Göncz László nemzetiségi képviselő a három goricskói magyar önkormányzat elnökével folytatott megbeszélése után, illetve a képviselői fórum előtt Domonkosfán sajtótájékoztatón számolt be a muravidéki magyar sajtó számára az aktuális történésekről.

Gönz képviselő újra megerősítette, az új kormány államtitkár kinevezésével próbálja majd hatékonyabbá tenni a kisebbségi kérdések megoldását, az államtitkár, és vele a nemzetiségi szakszolgálat is közvetlenül a kabinet hatáskörébe kerülne. Konkrétan ezzel az üggyel a kormány a héten foglalkozik, a végső döntés a következő 15–20 napban várható. Előrelépés, további fejlemény várható a közeljövőben az általános nemzetiségi törvényt illetően is, a képviselő szavai szerint a jelenlegi garnitúra az előző kormány által elkészített – a kisebbségi frakció által nem ismert – szövegen valamelyest módosítana, így a módosított szöveg alakulásától függ, hogy a kisebbségi frakció a saját változatot, vagy az új kormány által készített változatot veszi majd tárgyalási alapul.

Göncz László kifejtette azt is, továbbra is kiállnak a nemzetiségi önkormányzatok, intézmények működési, programtámogatásainak szinten hagyása mellett, míg az esetleges bércsökkentéssel nem tudnak mit kezdeni. A képviselő kifejtette azt is, a közeljövőben tárgyal az új oktatási miniszterrel, akinél ki szeretné eszközölni, hogy a kétnyelvű területen a normatívák ne változzanak, hogy megbeszéljék a kétnyelvű oktatási modell javításának további lépéseit – a már futó projekten kívül –, elsősorban a következő uniós programidőszak lehetőségeit figyelembe véve, illetve előrelépést tegyenek a Maribori Magyar Tanszék ügyében, ennek esetleges megszüntetését ugyanis elfogadhatatlannak tartja. Göncz László a napokban találkozik a gazdasági miniszterrel is, akivel azt szeretné megbeszélni, hogy a kisebbségek gazdasági alapjának ügyével komolyabban foglakozzon a tárca, beleértve a kisebbségi frakció által javasolt önálló pénzintézet létrejöttét is. Végül a képviselő szólt arról is, hogy a kétnyelvű ügyvitel kérdésének előremozdításával kapcsolatosan már tárgyalásokat folytatott az illetékes minisztériumban. Megállapodtak abban, hogy a Muraszombati KE-n dolgozó fordítói állás mindenképpen megmarad, a fordító azonban már csak 2/5 részben dolgozik majd a központban, míg 3/5 részben Goricskón, a magyar önkormányzatokban, illetve a kétnyelvű községekben. Az említett 3/5 munkaidőre a bért továbbra is a minisztérium biztosítja, de nem a közigazgatási egységen, hanem majd valamelyik nemzetiségi önkormányzaton keresztül, s ez lesz a fordító székhelye. Arról, hogy melyik önkormányzat lesz az, még nem született döntés, de ez nem jelent majd előnyt egyik önkormányzat számára sem. Az említett munkabeosztás az év második felében lép életbe. A közigazgatást illetően a képviselő hangsúlyozta, előrelépések történtek az e-hivatallal kapcsolatosan, ugyanis a portálon április végéig megjelennek a kétnyelvű űrlapok. Hangsúlyozta, használni kell ezeket, mert e nélkül hiábavaló minden erőfeszítés.

nepujsag.net

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »