Izrael nyugdíjat kér a náci táborokban végzett munka után

Bár a németek 2002-ben már elfogadtak egy törvényt a kényszermunkatáborok egykori foglyainak nyugdíjazásáról, a gyakorlatban ebből azonban szinte semmi sem valósult meg. Izrael szerint elfogadhatatlan, hogy míg Németország hatalmas összegekkel támogatja a görögöket és a többi válságban lévő államot, addig a holokauszt áldozatait még mindig nem kárpótolta megfelelő mértékben.

A német Zöldpárt egy politikusa, Wolfgang Strengmann-Kuhn szerint szegénységi bizonyítvány a német parlament számára, hogy még mindig nem tudtak dűlőre jutni a náci áldozatok nyugdíjának folyósításáról a kényszermunkatáborokban végzett munka után. A több mint tíz éve megszavazott törvény ugyanis gyakorlatilag életképtelen. A nyugdíjbiztosítók az egykori kényszermunkások kérelmeinek több, mint kilencven százalékát elutasították. A hivatalok legtöbbször a Szociális Törvénykönyv (Sozialgesetzbuch) azon paragrafusára hivatkoznak, mely szerint nyugdíjat csak négy évre visszamenőleg lehet igényelni. Ez valóban így van a hatályos német szabályok szerint, a kárpótlási törvény céljaival azonban természetesen nem összeegyeztethető.

Bár ezév februárjában már úgy tűnt, hogy a Munkaügyi Minisztérium hajlandó lenne elejét venni a problémának, az FPD a többi frakció összefogásával együtt ismét megakadályozta azt. A CDU párt egyik tagja, Peter Weiß így nyilatkozott: „Szeretnénk kiegyenlíteni a múltbéli sérelmeket, de nem a törvénymódosítás útján. A nyugdíjak teljes újraszámítása ugyanis technikailag kivitelezhetetlen”.

Az izraeli nagykövet, Yakov Hadas-Hanzelman mély csalódottságáról beszélt a Spiegel Online-nak: „A követeléseink, melyek teljesítését ismét elnapolták, teljesen jogosak. Az áldozatok anyagi és erkölcsi kárpótlást érdemelnek Németországtól, méghozzá addig, ameddig még nem túl késő. Az izraeli kormány mindent meg fog tenni ennek érdekében.”

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu már készül is a következő telefonbeszélgetés során Angela Merkelt kérdőre vonására. A parlament pedig a tel avivi német nagykövettől, Andreas Michaelistől kér magyarázatot a politikai tétlenkedés miatt.

Elazar Stern, a liberális HaTnua párt egyik tagja azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy az izraeliek azért is ilyen türelmetlenek, mert a túlélők többsége már a kilencvenedik életévét tapossa.

Magyar Zsuzsa

Friss hírek