Külön buszok palesztinoknak: szegregáció vagy fejlesztés?

Külön buszjáratokat indított Izrael palesztin munkások számára. A hivatalos magyarázat szerint a lépés célja az volt, hogy megkönnyítsék a munkába járók helyzetét, többen azonban úgy tartják, hogy az intézkedésre azért volt szükség, mert a zsidó telepesek nem akarnak egy buszon utazni a palesztinokkal. Emberi jogvédő szervezetek elítélik és rasszistának minősítik a lépést, a palesztinok pedig a buszok felgyújtásával tiltakoznak ellene.

Hétfőn két olyan buszjáratot indított útjára Izrael, amelyet kizárólag palesztinok használhatnak. A lépés mozgatórugója azonban nem az volt, hogy jobb utazási körülményeket biztosítsanak a Ciszjordániából Izraelbe járó munkásoknak, hanem hogy eleget tegyenek a zsidó telepesek kéréseinek, akik arról panaszkodtak, hogy a „vegyes buszokon” utazó palesztinok biztonsági kockázatot jelentenek – írja a Haaretz izraeli napilap.

Az intézkedés életbe lépésének napján Kufr Qaszem faluban már felgyújtottak két buszt azok közül, amelyek a palesztinokat hivatottak munkába szállítani. Az akcióval a buszjáratok rasszista és kirekesztő voltára szerették volna felhívni a figyelmet. 

Saher Szaad, a Palesztin Kereskedelmi, Munkaügyi és Szakszervezeti Általános Szövetség elnöke azt nyilatkozta a Gulf Newsnak, hogy a palesztinok egy nagyszabású nemzetközi kampányba kezdtek azért, hogy az izraeliek visszavonják rasszista és indokolatlan intézkedésüket. „Maximális sebességgel dolgozunk, hogy mielőbb véglegesíthessük az Izrael elleni panaszunk, amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (International Labour Organisation, ILO) nyújtunk majd be.”

Szaad kijelentette, hogy párbeszédet és összefogást kezdeményeznek a többi palesztin munkaügyi szervezettel, amelynek célja az új szegregált buszok bojkottja lesz. A szervezet elnöke azzal is vádolta Izraelt, hogy az új buszjáratok növelik a palesztin munkások pénzügyi terheit, hiszen ezzel nőni fog az utazásuk költsége. Igazságtalannak nevezte, hogy egyoldalúan növelik azon munkások kiadásait, akik teljesen legálisan járnak Izraelbe dolgozni.

Izraeli jogi csoportok rasszistának minősítették a lépést, a Közlekedési Minisztérium azonban azzal védekezik, hogy ezzel tulajdonképpen javították a palesztinoknak nyújtott szolgáltatást. 

Jessica Montell, az izraeli B’Tselem emberi jogvédő csoport igazgatója felháborítónak tartja a külön buszok elindítását. „Ez tiszta rasszizmus. Egy ilyen tervet nem lehet biztonsági szükségletekkel vagy zsúfoltsággal igazolni”, nyilatkozta Montell az Army Radio-nak. 

A Közlekedési Minisztérium szerint a két új buszjárat jobb utazási körülményeket biztosít az Izraelben dolgozó palesztin munkásoknak, és azon „kalóz-buszjáratok” helyébe tud lépni, amelyek kirívóan magas díjakért szállították utasaikat. Hozzátették, hogy semmiféle olyan utasítást nem adtak ki, amely szerint palesztin munkások ne használhatnák az izraeli tömegközlekedést. 

A jog szerint azoktól a palesztinoktól, akik belépési engedéllyel rendelkeznek izraeli területekre, nem vonható meg a lehetőség, hogy használják az ottani tömegközlekedést. A Haaretz szerint azonban a rendőrség már most készül arra, hogy szigorúan betartassa az új intézkedést, vagyis minden palesztint, aki izraeli buszon ér el egy ellenőrzőpontot, le fognak szállítani és arra fogják kötelezni, hogy ott várja meg a következő „speciális buszt.” 

A Haaretz – szemtanúkra hivatkozva – azt írta, hogy az intézkedést már múlt csütörtökön alkalmazták, amikor is egy Tel Avivból Szamária felé tartó busz összes utasát leszállították a Saar Somron közlekedési csomópontnál, megvizsgálták igazolványaikat, majd megkérték a palesztin utasokat, hogy hagyják el a terminált, és sétáljanak el a következő, két és fél kilométerre fekvő ellenőrzőpontig. A rendőrség a kérdésre, hogy miért így intézkedtek, azt a választ adta, hogy a Közlekedési Minisztérium instrukciói szerint jártak el. 

A Haaretz szerint ez az intézkedés „sérti a nemzetközi jog szabályait, amelyek szerint az okkupáció mindössze egy ideiglenes állapot, és az okkupáló hatalomnak a területet úgy kell igazgatnia, hogy az a helyi népesség javát szolgálja.”

A Jazeera szerint Micky Rosenfeld, a rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy minden Ciszjordánia felé tartó palesztin utast, aki külön buszon utazik, át fognak vizsgálni, hogy nincs-e nála lopott holmi. A szóvivő szerint ez egy rutin izraeli elővigyázatosság. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy azokat is hasonlóan kezelik-e, akik a rendes buszjáratokon utaznak.

Herzl Ben-Zvi, a Karnei Somron nevű telep polgármestere azt mondta, hogy az új buszjáratok minden utas igényét kielégítik, legyen az palesztin vagy telepes, hiszen így csökken a környékbeli buszok zsúfoltsága. 

Korábban már több hasonló, közlekedéssel kapcsolatos eset is volt az országban. Négy éve a Legfelsőbb Bíróság jogsértőnek nyilvánított egy tiltást, amely szerint a palesztinok nem használhatják a 443-as számú utat. Izrael pedig – Saher Szaadra szerint – már korábban is fontolgatta külön buszok bevezetését. Azonban amikor az előző eset alkalmával megbeszélést tartottak az izraeliek a palesztinokkal – amit most nem tettek meg –, a palesztinok kategorikusan elutasították az ötletet, rasszistának nevezve azt. Szaad szerint az izraeliek akkor egyetértettek abban, hogy egy ilyen terv végrehajtása rasszista lépés lenne.

Lorencsics Emese

Friss hírek