Átalakítják az egészségbiztosítási rendszert

Az Obama-adminisztráció bejelentette, hogy az USA tagállamainak lehetőség nyílik arra, hogy takarékossági okokból megnyirbálják a Medicaid program kiadásait, melyek főleg a doktorok és más dolgozók fizetését teszik ki. A program jelenleg 60 millió alacsony jövedelmű ember számára nyújt biztosítást, de ez a szám a jövőben növekedhet a várható új egészségbiztosítási törvény eredményeként.

A kiadáscsökkentő intézkedésre Kathleen Sebelius egészségügyért felelős miniszter még 2011 októberében bólintott rá, miután úgy találták, hogy a lépések következtében a jogosultak megfelelő színvonalon férnek ezután is a Medicaid kínálta szolgáltatásokhoz. Az adminisztráció ezen véleményével egyet nem értő időskorúak lobbi csoportja csatlakozott a megszorítást ellenzők táborához, mondván, a lefaragás következtében milliók szorulnak majd ki a program haszonélvezőinek köréből.

Kalifornia állam demokrata párti kormányzója, Jerry Brown a lépést szükségesnek és elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy az állam költségvetését képesek legyenek kiegyensúlyozni. A tagállamban működő orvosok egyesületének elnöke azonban nem ért a kormányzóval egyet, mert elmondása szerint a kaliforniai doktorok kétharmada amúgy sem látja hasznát a Medicaid programban való részvételnek az alacsony fizetési ráta miatt.

A Medicaid egyébként évről évre egyre nagyobb hányadát teszi ki az Egyesült Államok költségvetésének. A remélt megtakarítások azonban nemcsak a költségvetési stabilitást szolgálja: az új egészségbiztosítási törvény miatt ugyanis várhatólag még többen vehetnek majd részt a programban, az ő biztosításukat pedig a most „félretett” összegek fogják fedezni – írja a New York Times.

Szentgróti Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek