Két hét haladékot kapott Netanjahu

Két hét haladékot kapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Simon Peresz elnöktől, miután a január 22-én tartott választások utáni négy hét alatt nem sikerült kormányt alakítania. Ha március 16-ig Netanjahu nem tudja megalakítani a koalíciós kormányt, Peresz új választásokat írhat ki.

Netanjahu pártja, a Likud Párt a Jiszráel Bétenuval (Izrael a Hazánk) állított közös listát a januári választásokra, a Knesszet, vagyis az izraeli parlament százhúsz széke közül azonban mindössze harmincegyet sikerült megszerezniük. A miniszterelnöknek így több párttal is kompromisszumot kell kötnie, hogy megszerezze a kormányalakításhoz szükséges hatvanegy helyet.

Az elmúlt hónap során Netanjahunak mindössze a korábbi külügyminiszter, Tzipi Livni pártjával, a Tnuaval (Mozgalom) sikerült megegyeznie, ők azonban csupán hat helyet szereztek a januári választások során, így harmincegyről csak harminchétre tudta növelni a miniszterelnök parlamenti helyeinek számát. A Peresszel való szombati találkozó után Netanjahu úgy nyilatkozott, hogy legalább egy potenciális koalíciós partner tagadta meg, hogy egy asztalhoz üljön a többiekkel.

A Jes Atíd (Van Jövő) és a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártok mind követeléseket állítottak Netanjahu elé, amelyek teljesítése esetén belépnek a koalícióba. A két párt, amelyek szövetségre léptek egymással, megfogadva, hogy addig nem lépnek be Netanjahu koalíciójába, amíg nem tesz eleget kéréseiknek, azt követelik, hogy csökkentsék a katonai sorozás alóli tömeges mentességet és az ultra-ortodox zsidóknak járó jóléti illetményeket. Netanjahu egyik embere, aki fontos szerepet tölt be a többi párttal való tárgyalások során, a Jazeera szerint úgy nyilatkozott, hogy a jobboldali Bájt Hajehudi párt nem hajlandó együttműködni az ultra-ortodox pártokkal. A Bájt Hajehudi tagjai tagadták ezt az információt.

Netanjahu szombati beszédében egyetlen pártot sem nevezett meg mint a koalíciós tervek eddigi bukásának felelősét, azonban azt kiemelte, hogy vannak bizonyos pártok, akik bojkottálják a kormányalakítást. „Az elmúlt négy hétben azon dolgoztam, hogy a lehető legszélesebb kormányt alakítsam meg. Úgy gondolom, hogy az ultra-ortodox közvélemény felkészült arra, hogy elfogadja a többi párt követeléseit, de a legfőbb oka annak, amiért eddig nem sikerült végrehajtanom a feladatot, az az, hogy egy bizonyos szektor bojkottálja az ügyet”, írja a Jazeera.

Ha Netanjahunak a következő két hétben sem sikerül létrehoznia a koalíciót, két lehetőség áll Simon Peresz elnök előtt. Egyrészt átadhatja a koalíciókötés jogát egy másik képviselőnek, amely lépésre a Reuters szerint kicsi az esély, hiszem a Knesszet százhúsz tagja közül nyolcvanketten támogatták Netanjahu kinevezését a kormányalakításra. A másik forgatókönyv szerint Peresz újabb választásokat írhat ki, ha március 16-ig nem alakul meg a koalíciós kormány.

Barack Obama amerikai elnök március végére tervezett izraeli látogatását is befolyásolhatja, ha nem sikerül megalakítani addig a kormányt. A kérdésre hivatalos választ nem adott a Fehér Ház, mindössze annyit nyilatkozott Bernadette Meehan szóvivó, hogy Obama várja az e hónapban esedékes jeruzsálemi, ramallahi és ammáni útját.

Lorencsics Emese

Friss hírek