Hadászati rakéták elleni fegyvert tesztel Izrael

Sikeres volt Izrael új rakétaelhárító rendszerének főpróbája, a kormány magabiztosan nyilatkozott az elért eredményekről hiszen reményeik szerint ezzel az izraeli rakétavédelmi pajzs utolsó elemét is hamarosan üzembe helyezhetik.

Izrael hétfőn sikeresen végrehajtotta legújabb, Nyíl 3 (Arrow 3)  rakétaelhárító rendszerének tesztjét, amely során sikerült az új fejlesztésű rakétát az atmoszféra határán elfogó pályára állítani. Az izraeli Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az új rendszer fő funkciója, hogy a távolból érkező fenyegetések ellen hatékony védelmet nyújtson. Benjamin Netanjahu miniszterelnök az AFP hírügynökség szerint örömmel üdvözölte a sikeres indítást és bízik az eredményes folytatásban. Egy ugyanilyen típusú rakéta indításáról készült felvétel felkerült a Youtube fájlmegosztó portálra is.

A rendszer nem titkolt célja, hogy egy Iránból érkező, nagy hatótávolságú – esetleg vegyi, biológiai vagy nukleáris robbanófejjel felszerelt – rakétát még annak izraeli légtérbe való belépése előtt képes legyen megsemmisíteni. Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter „fontos mérföldkőnek” nevezte a sikeres tesztet, így országa újabb jelentős lépést tett a ballisztikus rakéták elleni védelmi képességek fejlesztésében. A miniszter szerint az Arrow 3-mal az ország rakétavédelmi hálózata képes lesz eredményesebben reagálni a jövő fenyegetéseire.

A Nyíl Fegyverrendszer (Arrow Weapon System) létrejötte nemzetközi kooperáció eredménye, amelyben a kutatási és fejlesztési fázisokat amerikai és izraeli cégek megosztva végezték. Nyugati részről a Pentagon felügyelete alá tartozó Amerikai Rakétavédelmi Ügynökség működött közre, kivitelezőként bevonva a projektbe a szintén amerikai székhelyű gyáróriást, a Boeinget.

A hazai oldalt az Izraeli Rakétavédelmi Szervezet képviseli, valamint annak fejlesztéssel megbízott vállalatai. Az együttműködés nem új keletű, a kisebb hatótávolságú, szintén az átfogó izraeli rakétavédelmi pajzs egyik elemeként funkcionáló Nyíl 2 rakéta is közös produktum.

A védelem pillérei

Az izraeli rakétavédelmi pajzs négy fontosabb elemből áll. A kis hatótávolságú rakéták – ilyenek a Gázából és Libanon déli határairól indított házi készítésű, a Hezbollah és a Hámász fegyveresei által közkedvelt Kasszám rakéták – ellen a Vaskupola (Iron Dome) elnevezésű, talán legközismertebb izraeli elhárító-rendszer véd, amely az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint már évek óta üzembiztosan működik és a tavalyi gázai támadások idején alkalom adódott élesben is tesztelni.

A most tesztelt Arrow 3 projekt utolsó összetevőként illeszkedik a rendszerbe. A kivitelezők szerint képes az atmoszféra felső rétegeiben, a világűr határán, ballisztikus pályán repülő interkontinentális rakétákat is megsemmisíteni. Ezzel Izrael elérte, hogy hitelt érdemlően tud szemebnézni az olyan távoli fenyegetésekkel is, mint amit Irán vagy Pakisztán nukleáris programja jelent. Ettől függetlenül feltételezhető, hogy az ellenséges országokat továbbra is a nemzetközi nyomás és a válaszcsapás lehetséges elsöprő ereje fogja visszatartani attól, hogy ilyen tipusú katonai agresszióval lépjenek fel a zsidó állammal szemben.

A hírek szerint a rendszer annyira hatékony, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea is komoly érdeklődést mutat iránta, így Izrael akár jelentős bevételekre is számíthat a kétharmad részt saját fejlesztésű projekttől.

Orosz Zoltán

Friss hírek