Fico-botrány: visszatért Szlovákiába az etnonacionalizmus

Az MKP EP-képviselői szerint köszönőviszonyban sincsenek az európaisággal Robert Fico túrócszentmártoni kijelentései. Rudolf Chmel szerint Fico visszahozta az etnonacionalizmus időszakát. A Kerekasztal szerint a szlovák állam mindenkié. Joseph Daul, az EP néppárti képviselőcsoportjának elnöke elfogadhatatlannak tartja az esetet.

„Az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül. Az európai jogrend saját hatáskörében tiltja a hátrányos megkülönböztetést” – írják Bumm.sk-hoz eljuttatott állásfoglalásukban Mészáros Alajos és Bauer Edit.

„A rejtett nacionalizmus, mely azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté, „igaz, a kisebbségieket is tisztelik”, veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet. Az állam iránti elkötelezettséget hogy kérheti számon annak a kormánynak az elnöke, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, miközben azok foggal-körömmel ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, ami történetesen Szlovákia és a szlovák állampolgárságukhoz?” – teszik fel a kérdést az EP-képviselők.

„Úgy tűnik, a miniszterelnök számára a szocialista internacionalizmus már nem szalonképes, de az európai értékekhez még nem nőtt fel” – zárul a nyilatkozat.

Robert Fico kedden azt mondta Túrócszentmártonban, a Matica slovenská alapításának 150. évfordulója alkalmából, hogy a kisebbségek folyamatos követeléseikkel zsarolják a szlovák államot, kötelességeiket pedig nem teljesítik.

Chmel: Fico újra két kategóriára osztotta az állampolgárokat

Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának kormányfője kíván lenni – mondta Rudolf Chmel, a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke szerdán.

A volt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, aki a Híd magyar-szlovák párt képviselője, szerdán Fico túrócszentmártoni (Martin) beszédére reagált, amelyben a kormányfő az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

Chmel szerint Fico ezzel az „etnonacionalizmus” időszakába vitte vissza az állam definícióját, amely a Vladimír Meciar volt kormányfő nevével fémjelzett, zavaros 90-es évekre volt jellemző Szlovákiában.

Fico ezzel újra két kategóriába – szlovákok és nem szlovákok – sorolta Szlovákia állampolgárait. Az utóbbiak állítólag csak a kezüket tudják kinyújtani és követelőznek – fejtette ki Chmel. Leszögezte: meggyőződése, hogy Fico kijelentéseivel nemcsak a nacionalistákat és az újludákokat (ludákok – a 2. világháború idején a fasizmust támogató szlovákiai párt tagjai) legitimálta, hanem akadályokat gördít a szlovákok és a kisebbségek aránylag jól fejlődő viszonya elé is Szlovákiában.

„Ennek a rég lejárt kártyának az előhúzásával (Fico) láthatóan már túltette magát egykori gyenge pillanatán, amikor Szlovákia minden állampolgárának a miniszterelnöke akart lenni” – mondta Chmel a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

A kormányfő a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) nevű kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával kedden Turócszentmártonban megtartott ünnepségen azt mondta: úgy látja, van olyan tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha „Szlovákiában nem is élnének szlovákok”, s ez furcsa.

„Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás” – húzta alá Fico. Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

„Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket” – jelentette ki Fico.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd magyar-szlovák párt azonnal bírálta a szlovák miniszterelnök kijelentéseit.

Daul: elfogadhatatlan

Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának francia elnöke, elzászi politikus szintén éles hangú közleményben ítélte el Robert Fico keddi kijelentéseit, amelyeket elfogadhatatlannak nevezett.

„A szlovák miniszterelnök megjegyzése elfogadhatatlan. Mélyen elítélem a kisebbségekről alkotott, nacionalista nézeteit, legyen szó akár etnikai, akár vallási kisebbségekről. Az ilyen beszédnek ma nincs helye Európában” – jelentette ki a néppárti politikus, aki szerint Robert Ficónak ahelyett, hogy a kisebbségeket okolná, amiért nem képesek megfelelnie a szlovákok elvárásainak, arra kellene több időt és energiát fordítania, hogy megoldja országa gazdasági gondjait, és véget vessen a munkanélküliség drasztikus emelkedésének.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »