Egy fehér ember is a kenyai elnökjelöltek között

Nem mintha bármi esélyük lenne, de a két nagyágyú, Raila Odinga és Uhuru Kenyatta mellett bemutatjuk a hétfői kenyai elnökválasztás további hat jelöltjét is. A nevekre kattintva a jelöltek Facebook-oldalára lyukadunk.

Uhuru Kenyatta – Az egyik esélyes, nem véletlenül: az ország leggazdagabb embere, az első elnök, Jomo Kenyatta (1964-1978) fia, ráadásul az ország legnagyobb etnikumának tagja. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) eljárást indított ellene a 2007-2008-as zavargások miatt, ettől azonban még simán elnök lehet kikuyu (és William Ruto, a hamarosan szintén az ICC vádlotti padjára ülő társa kalenjin) támogatói segítségével. Politikai karrierje 2001-ben kezdődött, amikor az akkori elnök, Daniel arap Moi személyes döntése nyomán képviselő lett. Azóta több tárca élén megfordult, jelenleg miniszterelnök-helyettes. Sokszor hozakodott elő a földkérdéssel a kampány során, nem túl szerencsésen, ő ugyanis az ország legnagyobb földbirtokosa.

Raila Odinga – A jelenlegi miniszterelnök, az első alelnök, a csodálatos nevű Oginga Odinga fia. A legidősebb elnökjelölt, 1945-ös születésű, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy kampányában főleg a fiatalokat szólítsa meg. Politikai karrierje egyből hat év börtönnel kezdődött, amikor Daniel arap Moi akkori teljhatalmú elnök 1982-ben tárgyalás nélkül lecsukatta puccskísérlet és árulás vádjával. 1988-ban szabadult, két évre rá azonban újabb egy év várt rá, ami után inkább Norvégiába menekült. Az egypártrendszer egy évre rá összedőlt, mire Odinga visszatért és parlamenti képviselő lett. A kétezres években több minisztériumot is vezetett, 2007-ben pedig majdnem elnök lett az általa alapított Narancs Demokratikus Mozgalom (ODM) élén. A választási bizottság azonban ellenfelét, Mwai Kibaki-t hozta ki győztesnek, ami után elszabadult a pokol. Bár az ICC őt nem vádolta meg, sokak szerint politikai felelőssége az ellenzék vezéreként nehezen vitatható, így különösen sajnálatos, hogy mindkét esélyes jelölt a 2007-2008-as vérengzések kulcsfigurája.

Musalia Mudavadi – Az ország egyik miniszterelnök-helyettese, az erre a posztra őt jelölő ODM-ből azonban kilépett, miután 2007 után másodszor sem ő lett az elnökjelölt. Egy ciklus kivételével 1989 óta ugyanannak a körzetnek a parlamenti képviselője, a helyet első alkalommal elhunyt apja után „örökölte meg.” Emellett volt többször miniszter is. 2010 óta korrupciós eljárás folyik ellene egy temető megvásárlása kapcsán.

Martha Karua – az egyetlen nő a jelöltek között, jogász, 1992 óta parlamenti képviselő, rövid ideig miniszter is volt. A gyerekhalandóság elleni harc jegyében ingyenes egészségügyért kampányol. Választási alakulata a Nemzeti Szívárvány Koalíció.

Peter Kenneth – Szintén jogász, szintén parlamenti képviselő, de utóbbi csak 2002-től, előtte a banki szektorban dolgozott. A munkanélküliség leküzdését és az élelmiszerbiztonság garantálását tűzte ki céljául. Az egyedüli nem kenyai nevű jelölt, sokan muthungu-nak (fehér embernek) is szólítják, már csak azért is, mert a kenyai mentalitástól távol eső módon a jelzett időben, csúszás nélkül indulnak a rendezvényei. Sas Szövetség névre hallgat a választási koalíciója.

James ole Kiyiapi – Erdőgazdálkodásból doktorált Kanadában! Utána hosszú évekig tanított, majd több kenyai minisztériumot is megjárt köztisztviselőként. A tribalizmus elleni harc legfőbb szószólója, emellett az esélytelenek nyugalmával mer nagyot ígérni: megoldaná a fiatalok munkanélküliségét és a földkérdést is, ráadásként pedig beindítaná a mezőgazdaságot.

Paul Muite – Emberi jogi szakértő, tevékenyen hozzájárult a kenyai egypártrendszer lebontásához. 1992 és 2007 között parlamenti képviselő volt.

Mohamed Abduba Dida – Zöldfülű a politikában, korábban tanár volt, vagány szakálla, illetve 11 gyereke van három feleségtől. Az egyik bankár, a másik a WHO-nak dolgozik, a harmadik a háztartást vezeti. Ha győz, mindhárom feleségét „First Lady”-nek fogja nevezni, ígéri. A szegényekre fókuszál, ingyenes oktatással kampányol, amivel a fiatalok kegyeit is keresi.

Tóth Miklós

Friss hírek