Az OTP-t is rosszul érinti az MNB elleni támadás

Újságinformációk szerint a Magyar Nemzeti Bank új menedzsmentje a kéthetes kötvényre adott kamatok csökkentésével venné rá a bankokat, hogy ne ebben az eszközosztályban „parkoltassák” a pénzüket, hanem kihelyezzék a gazdaságba. Ez a lépés majdnem ekvivalens az irányadó ráta csökkentésével (különbség, hogy ez az egynapos betétek és a kötelező tartalék után fizetendő kamatot is meghatározza), így egyszerűbb volna az ortodox megoldáshoz nyúlni.

A bankok számára kifizetett kamat csökkentése önmagában nem igen tudná leszorítani a kéthetes kötvény állományt (a jegybanki mérlegegyezőség miatt), ám a jövedelmezőségüket rontaná, így érthető, hogy a piaci szereplők kihasználták a hírt, hogy profitot realizáljanak OTP pozíciójukon. Mi azonban nem számítunk arra, hogy ilyen drasztikus beavatkozáshoz nyúljon a jegybank, hiszen monetáris politikai szempontból hibás az elképzelés.

Más kérdés, hogy a Fed jegyzőkönyv nyomán megingó nemzetközi hangulat, és a kilakoltatási moratórium hazai meghosszabbításának híre ma is inkább a korrekció irányába tolhatja a bankpapírt.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek