Hívatlan vendégek: Németország nem tud mit kezdeni a bevándorlók tömegével

A német városok vezetői a folyamatosan növekvő délkelet-európai bevándorlás miatt aggódnak. A problémát már vizsgálják és elképzelhető, hogy hamarosan a berlini kormánytól vagy az Európai Uniótól fognak az ügyben segítséget kérni.

A Délkelet-Európából, főként Bulgáriából és Romániából érkező bevándorlás drámaian megnőtt az utóbbi években, és ez jelentős problémákat okoz a német városok önkormányzatainak, mert ekkora tömegeket még a német munkaerőpiac, illetve szociális rendszer sem tud felszívni. A német városok igyekeznek közelebbről megvizsgálni a problémát és Berlintől vagy Brüsszeltől remélnek majd segítséget.

A Német Városok Szövetsége egy belső jelentést készített a növekvő bevándorlással kapcsolatban, amelyben aggodalmukat fejezték ki a megnövekedett számú román és bolgár jövevény miatt. „A társadalmi egyensúly és a társadalmi béke rendkívüli mértében veszélyben van” – idéz a Spiegel a dokumentumból. A Szövetség azt is megjegyzi, hogy számos Délkelet európai bevándorló a városok azon részére özönlik, ahol egyébként is a munkanélküliséggel küzdenek. Különösen Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hanover, München és Offenbach érintett, leginkább ezek azok a városok bajlódnak a nagy számú külföldi munkaerő elnyelésével. Egyes városokban a Romániából és Bulgáriából érkező bevándorlók száma, 2006 óta, a hatszorosára nőtt. Különös aggodalomra az ad okot, hogy a legtöbb ilyen bevándorló pénzügyileg instabil háttérrel érkezik otthonról, ezen kívül nem is magasan képzettek, így jóformán lehetetlen számukra munkát találni Németországban. 

A Szövetség jelenleg is vizsgálja a problémát, számos munkacsoporttal együttműködve különböző aspektusokból megvilágítva a kérdést és eszmecserét folytatva a lehetséges megoldásokról. A csoportok azt is vizsgálják, hogy milyen jellegű segítséget lehetne kérni az Európai Uniótól vagy a német szövetségi kormánytól.

A dolog pikantériája az, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), egy hétfőn kiadott jelentésében, úgy látja, hogy a további német fejlődés kulcsa a külföldről érkező szakemberek növekvő száma. Igaz, itt elsősorban nem a tömegesen érkező, alacsony iskolai végzettségű csoportokról van szó, hanem inkább a magasan képzett, diplomás munkavállalókról. A Szervezet szerint a fokozatosan elöregedő társadalom okozta jövőbeni munkaerőhiány Németország globális versenyképességét veszélyezteti. Ezt csak akkor tudják megőrizni, ha meg találják a módját, hogyan növeljék külföldi szakemberek számát. Az OECD a bevándorlási törvények újradefiniálását és világosabbá tételét javasolja, mert szerintük, releváns bevándorlási stratégia nélkül ez aligha valósítható meg.

Lukács Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »