Peking az ellenzék és a kormány képviselőivel is tárgyalt

Kína kapcsolatba lépett a szíriai ellenzék ernyőszervezetének vezetőjével Egyiptomban, Pekingben pedig fogadták Szíria külügyminiszter-helyettesét – számolt be csütörtökön a China Daily című angol nyelvű napilap.

Ahmed Moáz el-Hatíbbal, az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciójának vezetőjével Kairóban Kína egyiptomi nagykövete találkozott. Szung Aj-kuo egyetértéssel nyugtázta az ellenzéki vezető utóbbi időben kifejtett diplomáciai tevékenységét, amellyel a politikai megoldásra törekszik, s arra hívta fel el-Hatíbot, hogy ennek során „egyenrangú” félként kezelve egymást, „türelmes és kiterjedt tárgyalásokkal jussanak megoldásra”.

A nemzeti koalíció nemrég megválasztott, emigrációban élő feje megerősítette, hogy kész tárgyalni Aszad elnök képviselőivel, azzal a feltétellel, ha a fogva tartott ellenzékieket szabadon engedik, a külföldön élők utazási okmányait pedig ismét érvényesítik.

Kínai elemzők megjegyzik, az, hogy el-Hatíb nyilatkozatában nem említette Aszad távozását, mint a tárgyalások feltételét, s nemrégiben találkozott Oroszország és Irán külügyminiszterével, esélyt ad a közel két éve zajló szíriai polgárháború végéhez elvezető tárgyalásokhoz.

A China Daily szakértői szerint az ellenzéket támogató nyugati hatalmak bizonytalanok a közvetlen katonai beavatkozást illetően, ezzel párhuzamosan pedig növekszik aggodalmuk a dzsihadisták és fegyveres radikálisok növekvő jelenléte miatt. Úgy vélik, ez húzódik meg az ellenzéki retorika változása mögött.

Jang Csie-cse kínai külügyminiszter szerdán Pekingben Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettesnek azt mondta, országa nyitott minden olyan megoldásra, amelyet a szíriaiak széles körben elfogadnak.

Mekdad újságírók előtt kijelentette, egy-két hónapon belül megkezdődhet a nemzeti megbékélést célzó párbeszéd, s arról is beszámolt, hogy kormányának két minisztere a Szírián kívüli politikai erőkkel is egyeztetéseket folytat. Kifejezte, bíznak abban, hogy a tárgyalásokra „szíriai földön” kerül sor, s az ellenzék vezetése képviseli valamennyi, a jelenlegi kormánnyal szembenálló csoportosulást.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »