Kuba lazít a kiutazási szabályokon

Hosszú évtizedek után Kubában mostantól nincs szükség külön engedélyre a külföldre utazáshoz, a Raúl Castro elnök által újonnan  bevezetett migrációs szabály értelmében. A törvény január 14-i életbe lépését követően jelentősen egyszerűsödik az utazni vágyók helyzete és a disszidens kubaiak hazalátogatása is könnyebbé válik. Az új rendelkezések bizonyos személyek számára azonban továbbra is fenntartják az eddigi korlátozásokat, emellett pedig a kubaiaknak újfajta, gyakorlati akadályokkal kell szembesülniük, ha el szeretnék hagyni a szigetország területét.

Január 14-én lépett életbe az új migrációs szabályozás, amely még a múlt év októberében került bejelentésre. E szerint azok a kubai állampolgárok, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, további külön engedély – vagyis az úgynevezett „fehér kártya” – és meghívólevél  megszerzése nélkül kiutazhatnak és visszatérhetnek az ország területére.

A hatóságok ugyanakkor továbbra is fenntartják a jogot, hogy kivételes esetekben megtagadják a kiutazás engedélyezését, ha az a közérdek, a nemzetbiztonság érdekeit, vagy éppen „a forradalom által teremtett emberi tőke” megőrzésének célját szolgálja, más országok agyelszívási törekvésével szemben. A HVG.hu szerint az új szabályozás továbbá jelentősen növeli a külföldön tartózkodás engedélyezett időtartamát is, a korábbi 11 hónapról 24 hónapra nyújtva azt, amely a kormány azon célját jelzi, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatát kubaiak millióival, akik jelenleg külföldön élnek.

Az 1960-as évek óta ugyanis Kubában szigorú utazási szabályok voltak érvényben és azok az állampolgárok, akik az utazást jóváhagyó különleges engedély nélkül hagyták el a szigetországot, elvesztették jogaikat, tulajdonukat. Azok, akik ezt követően látogatóként érkeztek vissza Kubába – amely, csak az Egyesült Államok vonatkozásában mintegy 400 ezer főt jelentett csak a múlt évben – mindössze egy-három hónapot tölthettek az országban, amely idő alatt nem szerezhettek saját tulajdont és nem folytathattak üzleti tevékenységet sem.

Az új szabályozás ezen is változtat, így azok, akik egy időre elhagyják Kubát, automatikusan nem veszítik el tulajdonukat, illetve, ha távollétüket követően végleg vissza szándékoznak térni az országba újra tartózkodási engedélyért folyamodhatnak a helyi hatóságoknál. További előnyt jelent a lakosság számára, hogy kiutazók mentesülnek az eddigi 40 dolláros havi díj alól, amelyet távollétük ideje alatt kellett fizetniük. A népesség körében rendkívül várt liberalizáció pozitívuma a fentiek mellett az is, hogy megszünteti a pénz- és időigényes papírmunkát, mivel ezentúl csak az útlevél meglétéhez kötik a kiutazás lehetőségét, egyéb dokumentumok beszerzése nem szükséges.

Fennmaradó és újfajta akadályok

A szabályok jelentős enyhítése ellenére azonban továbbra sem vonatkoznak mindenkire a könnyítések. A kubai hatságok továbbra is megtagadhatják az útlevéllel való kiutazás garantálását sportolók, egyes katonai és egyéb állami tisztségeket betöltő személyek, valamint más „alapvető fontosságú szakma” képviselőinek esetében. Az utóbbi kategóriába tartozó szakmák listáját a kormány ez idáig nem hozta nyilvánosságra, csupán annyit közölt, hogy az orvosokat és egészségügyi szakembereket nem érinti a tiltás, ugyanakkor továbbra is korlátozni kívánja a legfontosabb stratégiai szektorokban dolgozók szabad mozgását.

A változásokat a legtöbb kubai üdvözölte, ugyanakkor a kubai disszidensek továbbra is diszkriminatívnak tartják a szabályozást és szkeptikusak, attól tartva, hogy esetleges visszatérésük esetén a kormány ismét megtagadná számukra az ország elhagyását. A legnagyobb akadályt azonban talán nem is a megmaradt szűrők jelentik, sokkal inkább gazdasági természetű korlátok. A kommunista ország elhagyásának költségei (repülőjegy, útlevél és vízumköltségek) ugyanis újfajta gátat jelenthetnek az utazni vágyók számra, figyelembe véve a havi 20 dolláros kubai átlagkeresetet, amely jóval alatta marad az utazás esetén felmerülő költségeknek.

Az új migrációs szabályok szemmel láthatóan jól illeszkednek a Raúl Casto által megkezdett és a legtöbb területet érintő liberalizációs folyamatba, amely azt követően vette kezdetét, hogy Raúl 2006-ban átvette a vezetést testvérétől, Fideltől. Az azóta keresztülvitt reformok sorozata nagyobb teret engedett a vállalkozások indításának, az autók és lakások adásvételének, valamint megszüntetett egy sor további tiltást, így a kubai állampolgároknak ma már lehet mobiltelefonjuk és megszállhatnak hotelekben, amely változások, a most életbe lépett új migrációs szabállyal együttesen további lassú, ám vélhetően biztos enyhülést látszanak ígérni Kuba politikájában.

Czifra Dóra

Friss hírek