Mali miatt Algériában csaptak le

Az iszlamista militánsokból álló csoport január 16-án két munkásokat szállító buszt támadott meg a líbiai határ közelében elhelyezkedő gázlétesítménybe vezető úton. A támadás már ekkor két áldozatot követelt, egy brit és egy algériai állampolgár vesztette életét. Ezt követően bejutottak az In Amenas elnevezésű gázkitermelő komplexumába, ahol túszul ejtették az ott dolgozó algériai és külföldi munkásokat. A vállalat telephelyén nagy számban dolgoznak külföldiek, hiszen részben brit, norvég, illetve algériai tulajdonú a társaság, amely az ország gázkitermelésének mintegy tizedét adja. Néhány embernek ugyan sikerült elmenekülnie, a megszállás alatt 23 dolgozóval végeztek a támadók a BBC hírügynökség információi szerint.

A támadást az algériai rendőrség szerint Mokhtar Belmokhtar, egy háborús veterán szervezte meg, aki ezúttal az Iszlám Maghreb al Kaidájával működött együtt. A támadók feltehetően Dél-Líbia dzsihádista táboraiból érkeztek és a többnemzetiségű csoport vezetője, Abdul Rahman al-Nigeri elmondása szerint a támadásuk válasz Franciaország mali katonai beavatkozására és arra, hogy Algéria megnyitotta légterét a francia légierő számára. Az iszlamista militánsok bebörtönzése mellett a túszejtők azt is nehezményezték, hogy az ország lezárta határait a Maliból érkező menekültek előtt. A kormány hamar kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni a terroristákkal és katonai erőket fog bevetni annak érdekében, hogy a krízishelyzet minél hamarabb véget érjen.

Az algériai hadsereg a felszabadítás során a földi erők mellett helikoptereket is bevetett és a művelet végül sikeresen felszabadította az In Amenas telephelyét. A militánsok szerint a 15 támadó mellett 35 túsz is meghalt a hadsereggel való összecsapásban, a négy nap alatt az APS hírügynökség értesülései szerint összesen 32 túszejtő vesztette életét. Algéria lépése a terroristák ellen nem volt meglepő, hiszen az ország történelme során mindig a konfrontációt választotta az iszlamista militánsokkal szemben. Ez azonban hatalmas felháborodást váltott ki azokban az országokban, amelyek állampolgárai veszélyben voltak a túszdráma idején. A brit álláspont szerint nem az algériai kormány tehető felelőssé a túszok haláláért, hanem sokkal inkább a támadó iszlamista militánsok. A francia vezetés is a David Cameron által kifejtett vélemény mögé állt, ami nem véletlen, hiszen Algéria rendelkezik a legnagyobb hadsereggel a térségben és Franciaországnak szüksége lehet a mali iszlamisták ellen folyón harcban a szomszédos állam segítségére.

Kántor Adrienn

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »