Az autóipartól vár további növekedést Mexikó

A mexikói kormány a gazdaság egyik motorjaként tekint az autóiparra, mivel az elmúlt években ez az iparág fejlődött a legdinamikusabban. A vezetés legfőbb célja a külföldi befektetések számára ideális helyé tenni az országot, derült ki egy újabb gépjármű üzem megnyitóján. A cikkben szereplő információkat a Mexikói Nagykövetség bocsátotta a Kitekintő Latin-Amerika rovatának rendelkezésére.

Enrique Peńa Nieto mexikói elnök a Guanajuato állambeli Silaoban nyitotta meg a Volkswagen német autógyár új üzemét, a világon a századikat. A befektetés eléri az 550 millió dolláros összeget, a vezetés a régió termelésének ösztönzését, és körülbelül 700 új munkahely megteremtését várja tőle. Az új üzemben évente 330 ezer TSI motort gyártanak majd, amelyekkel a Pueblában és az USA-ban lévő gyáraikat látják el.

Miguel Ángel Márquez, Guanajuato kormányzója beszédében elmondta, hogy a helyi vezetés célja az állam egyes részei közötti közlekedés beindítása, valamint erősíteni a kapcsolatot az ország más területeivel is, például a Mexikó-Querétaro vasútvonal kiterjesztése Guanajuatoig. Jelenleg ez a legfőbb projekt, amitől a szövetségi kormány támogatását is várják, Márquez véleménye szerint az elnök jelenléte az új gyár megnyitóján egy olyan gesztus, amely „nyomítékosítja a kormány elkötelezettségét Guanajuato jelene és jövője iránt.

A mexikói elnök megnyitóbeszédében elmondta, hogy a kormány a beruházók szövetségesévé akar válni. Véleménye szerint a vezetés elkötelezettségét az autóipar felé jól mutatja, hogy néhány nappal hivatalba lépése után megoldották az autókereskedelmet érintő kérdést Argentínával. A dél-amerikai ország vezetése 2012. júliusban jelentette be, hogy felbontja a 2002 óta érvényben lévő autókereskedelemről szóló megállapodást Mexikóval, mert az nem előnyös a számára, végül újratárgyalták az egyezményt és decembertől ismét megnyitották piacaikat. Peńa Nieto kiemelte, hogy a legfőbb célja Mexikót vonzóvá tenni a befektetők számára.

Andreas Hinrichs, a Volkswagen Mexikói Vezető Bizottságának elnöke is beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy a cég észak-amerikai terjeszkedési stratégiája a silaoi telephellyel az egyik legfontosabb projektet jelenti, valamint közölte, hogy Silaoban újgenerációs, korszerűbb technikájú motorokat fognak gyártani. Értékelte a Szövetségi Kormány segítségét a gyár létrehozásában és elmondta, hogy a cég alkalmazni fogja a más országokban bevált modellt, azaz kapcsolatot létesít a helyi egyetemekkel, részt vesz a szociális és környezetvédelmi programokban.

Mexikó egyik vezető iparága az autógyártás, járművek gyártásában a világon a nyolcadik helyen áll, új egységek exportjában pedig a negyedik. A vezetés iparpolitikájának prioritásai: az ország által exportált termékek minőségének javítása, a szabadkereskedelem támogatása, a magánszférával való stratégiai szövetség s általa a gazdasági növekedés erősítése.

A Mexikói Autóipari Szövetség (AMIA) szerint a Volkswagen mellett a Chryslernek, a Fordnak, a General Motorsnak, a Hondának, a Nissannak és a Toyotának vannak gyárai az országban, a 32-ből 11 államban. 2012-ben több mint kétmillió gépkocsit gyártottak, ami 12,8 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Mexikó vonzó befektetési célpontja lehet az autóipari szektorban azoknak a cégeknek, amelyek új piacokra akarnak betörni valamint erősíteni akarják jelenlétüket az amerikai kontinensen.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »