Mérsékelt növekedést várnak Kolumbiában

A tavalyi 4,3%-os GDP-bővülés után 2013-ban is csak visszafogott, 4,3-4,8%-os növekedésre számítanak Kolumbiában. Habár ez magyar szemmel szinte csillagászati eredmény, Kolumbiában a néhány évvel ezelőtt jellemző 6-8%-os értékekhez képest valóban csak mérsékelt bővülés. Az alábbiakban összefoglaljuk az América Economía előrejelzésének fontosabb megállapításait.

Az eurózóna 2012-es lassú ütemű bővülése után idén a globális GDP fokozatos, 3,3 százalékot is elérő növekedésére számíthatunk, amely főként a fejlődő piacokon tapasztalt kereslet-bővülésének köszönhető. Ez a várakozás azonban az Egyesült Államok továbbra is fennálló pénzügyi kiigazítási problémái, és a kínai gazdaság növekedésének lassulása miatt lefelé módosulhat.

Világgazdasági hatások

A globális kilátások fényében, Kolumbiában három tényező együttes hatása miatt számíthatunk mérsékelt növekedésre 2013-ban. Egyrészt, az USA gazdasága továbbra is az ingatlanpiac jelentős erősödése, a háztartások csökkenő eladósodottsága, és a vállalatok növekvő nyereségessége miatt bővül. Másrészt, a fejlett országok központi bankjainak monetáris rugalmassága hozzájárulhat az európai adósságválság stabilizálásához, és lökést adhat a növekedésnek 2013-ban; és végezetül, a magánszektor fogyasztásának bővülésére számítunk, ami szintén jobb teljesítményt eredményezhet.

Az infláció tekintetében arra számítunk, hogy a tavalyi 2,7%-os szintről 2013-ban 3,6%-ra gyorsul. A USA-ban és Európában az áremelkedés a 2012-es 2% körüli értékről idén 1%-ra csökkenhet, ami igazolná a központi bankok expanzív politikáit.

Kínában a nemzeti össztermék mérsékelt ütemű bővülésével számolunk, 2013-ban 7,5 és 8% között, míg 2014-ben 7-7,5% körül. Amennyiben 2013-ban végrehajtják a tartományi adósságok rendezésével kapcsolatos döntést, 2014-től gyorsulhat a növekedés.

Mire számíthat Kolumbia?

A belföldi elemzők 2012-ben 4,3%-os GDP-bővüléssel, míg 2013-ban némileg magasabb, 4,3-4,8%-os növekedéssel kalkulálnak, ami nem kis részben a nemzeti bank sikeres infláció-ellenes politikájának köszönhető, melynek következtében a pénzromlás üteme a tervezett 3%-os érték közelében maradt. Az ipari termelés és a kiskereskedelem jóllehet csökkenést könyvelhetett el az elmúlt időszakban, 2013-ban 2,5%-os, illetve 6%-os növekedést produkálhat.

A fentiek alapján arra számítunk, hogy az alapkamat stabil marad a következő egy évben, és figyelembe véve a 2013-ra tervezett 3,6%-os inflációt, év végéig megtörténhet a kamatszint 4,75%-ra való emelése.

A munkaerőpiacon a munkanélküliek számának további csökkenésére számítunk, habár 2012-ben a korábbi évekhez képest kevesebb legális munkahely jött létre, miközben a szürkegazdaságban nőtt az állások száma. Az elfogadott adóreform következtében várható, hogy a munkáltatói költségek csökkenésével és a munkahely-teremtési támogatások javulásával párhuzamosan idén tovább csökken a munkanélküliségi ráta.

Ami a külkereskedelmet illeti, arra számítunk, hogy az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően 2013 első felének közepétől az export 8%-ot meghaladó mértékben bővül, és a 2012-es összesítés is 8%-os növekedést mutathat. A tőkeimport növekedési üteme, és a teljes importban elfoglalt aránya is növekedhet.

A külkereskedelmi mérleg 2013-ban is többlettel zárhat, figyelembe véve a tervezett külföldi közvetlen beruházásokat (FDI) Kolumbiában, ami a fejlett gazdaságokban jelentkező pénzbőséggel, és a stabilabb nemzetközi környezetnek köszönhető. Mindkettő a kockázatvállalási kedv növekedését eredményezheti. Előrejelzésünk szerint, az FDI meghaladhatja a 17 milliárd dollárt, és elsősorban a pénzügyi és kiskereskedelmi szektorban jelentkezik.

A dollár árfolyama az idei év nagy részében 1730-1750 peso körül mozoghat, amely az év végen 1800-1820-as szintre emelkedhet. A nemzeti bank kinyilvánította, hogy 2013 márciusáig folytatja a dollárvásárlást, de amennyiben a nemzeti valuta tovább erősödik, a jegybank kész egész évre kiterjeszteni ezt a gyakorlatot – a 2012-eshez hasonló mértékben – annak érdekében, hogy csökkentse az árfolyam-ingadozást.

Vajna Márton

Friss hírek