Az orosz gyerekjáték

A Gyima Jakovlev-törvény hatálybalépésével az orosz gyerekek örökbefogadásának a lehetősége gyakorlatilag megszűnik a külföldiek számára. Január 13-án vasárnap emberek ezrei vonultak Moszkva utcáira tüntetni az örökbefogadási törvény ellen és a kormány feloszlását követelték, tudósított a RIA Novosti.

„El a kezekkel a gyerekektől!” – kiabálták vasárnap a tüntetők, miközben végigvonultak a sugárutakon nem messze a Kremltől a decemberben meghozott örökbefogadási törvény ellen tüntetve. Útjukat végig rendőrségi helikopter követte. A tüntetés szervezője elmondta, hogy 50 ezer ember csatlakozott a menethez, míg a rendőrség a tüntetők számát mindössze 9500-ra becsülte. Több plakáton szerepeltek a törvényt elfogadó politikusok képei, ezeket később a kihelyezett kukákba hajították a tüntetők. A gyülekezés alatt kilenc embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A Gyima Jakovlev-törvény január 1-jén lépett hatályba, ezzel megakadályozva az orosz gyerekek örökbefogadását külföldiek számára (bővebben itt olvashat róla). A törvény majdnem minden gyerekre hatással lesz. A decemberben az orosz Duma által meghozott törvény alapvetően az amerikai örökbefogadók ellen irányul és az orosz hatóságok válaszaként tekinthető az Egyesült Államok által bevezetett Magnyickij listára.

Az ellenzők szerint igen csak megbélyegzik az állami gondozású orosz gyerekek életét a „gyermek otthonoknak” nevezett alulfinanszírozott és nem egyszer brutálisnak minősített intézmények. Közel 130 ezer gyermek volt jogosult az örökbefogadásra december végéig, ebből csupán 7 400 gyermeket fogadtak örökbe orosz állampolgárok. 

Undorító, hogy politikusok gyerekeket használnak politikai biztosítéknak. Elutasítom azt a kormányt, amelyik ilyesmire képes.

Kostyák Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »