50 ezret kasszíroz Kolozsvár kulturális fővárosi projektje

Újabb cég támogatja Kolozsvár, Európai Kulturális Főváros 2020 plusz projektet. Az erre vonatkozó, egyelőre 50 ezer euróról szóló szerződést tegnap írták alá.

Az így szerzett anyagi támogatásokat az egyesület működtetésére és természetesen a projekt kidolgozására, kivitelezésére költik. Vagyis fizetést kell adni a projekten dolgozóknak, eszközöket kell vásárolni, találkozókat kell szervezni, mondta az intézmény vezetője, Florin Moroşanu.

Arra a kérdésre, hogy mi az egyesület akcióterve például a következő időszakra, Florin Moroşanu kitérő választ adott. Majd egy következő sajtótájékoztatón, mondta.

Gyulafehérvár korábban felajánlotta, hogy együttműködne Kolozsvárral a projekt megvalósításában. Emil Boc polgármester nem zárta ki az együttműködés lehetőségét, mint mondta, nem zárkózik el egyetlen olyan ötlettől sem, amely előre visz. Azt viszont hozzátette, hogy a szabályzatban szerepel, egyetlen város nyerheti el az Európai Kulturális Fővárosa címet, és ez, ha lehet, Kolozsvár lesz.

Az Európai Kulturális Főváros 2020 plusz címért több romániai város is verseng. Kolozsváron kívül Arad, Temesvár, Gyulafehérvár és Iaşi.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Kolozs megyei tanács alelnöke, Vákár István is, aki elmondta, a projektet magyar cégek is támogatnák, de nem akármilyen feltétellel. Csak akkor, ha abban valóban hangsúlyt kap a multikulturalitás, ha például a városháza végre felhelyezi a többnyelvű névtáblákat.

Több fórumon is felmerült, hogy a város arculata, a konkrét fizikai változások, beruházások nagyon fontosak ahhoz, hogy méltó kulturális főváros lehessen egy város, de ennél talán sokkal lényegesebb, hogy a projektet valós tartalommal, üzenettel töltsék fel. Az alapkérdésnek tehát így kell szólnia: Mit akarunk mutatni Európának, és mit akarunk befogadni Európából?

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek