Dilma Párizsban és Moszkvában erősítette kapcsolatait

Három Franciaországban töltött nap után Dilma Rousseff csütörtökön Medvegyev orosz miniszterelnökkel, majd pénteken Putyin elnökkel tárgyalt Moszkvában. A látogatás céljai az orosz támogatás megszerzése az ország ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közé való felvételéhez, együttműködési megállapodások megkötése az oktatásügy területén, valamint sportesemények megrendezésével kapcsolatos tapasztalatcsere voltak. A brazil elnök európai körútjának összefoglalójában a nagyszabású brazil infrastruktúrális beruházási tervekre is kitérünk.

A hivatalos elnöki honlap szerint Dilma Rousseff megválasztása óta első alkalommal érkezett kétoldalú tárgyalásokra Franciaországba, ahol François Hollande köztársasági elnökfogadta kedden az Élysée elnöki palotában. Ezt követően együtt nyitották meg az európai gazdasági krízisről szóló “Fórum a Társadalmi Fejlődésért” elnevezésű rendezvényt, amelyen szerdán a brazil ex-elnök, Lula da Silva is beszédet mondott.

Dilma Rousseff szerdán jelentette be Párizsban, hogy a brazil kormány erősíteni kívánja a latin-amerikai ország belföldi légiközlekedését, ezért pedig 800 új regionális repülőteret tervez felépíteni. A kitűzött cél, hogy minden 100 ezer fő lakosságszámot elérő település legalább 50-60 kilométeres körzetében legyen repülőtér, és hogy “a turisztikai célpontok ne csak a közelben, hanem a egyenesen a helyszínen rendelkezzenek saját repülőtérrel”.

Dilma a „Stratégiai Együttműködés kihívásai és lehetőségei” címmel megtartott üzletember-találkozót követően francia vállalkozókkal tárgyalt.

„A számok Brazíliában néha nagyok. Körülbelül 800 új regionális repülőteret kívánunk felépíteni” – nyilatkozta az elnök, kiemelve, hogy a cél az ország „regionális légiközlekedésének erősítése” és hozzátette, hogy „közepes méretű légitársaságokra van szükségünk Brazíliában”.

A regionális repülőterek számbeli növelése a kormány koncessziós programjának következő szakaszát képezi, amelynek első felvonásában a Sao Pauló-i Guarulhos és Campinas repülőterek, valamint a Brazíliaváros repülőterének esetében már lezajlott, a magánszektor bevonására kiírt nyílt pályáztatás. Ez az új koncessziós szakasz regionális reptereket és más nagyobb reptéri terminálokat érint.

Dilma Rousseff elmondása szerint, a nagy repülőterekre szóló koncessziós modell azonos lesz a másik három, már korábban pályáztatásra került repülőtérével, ahol 51 százalék jutott a győztes vállalatnak és 49 százalékos részesedés az állami Infraerónak.

Dilma azzal érvelt a francia üzletembereknek, hogy Brazília jelenleg „kedvező környezetet biztosít a befektetésnek”. Állítása szerint a kormány már dolgozik a befektetéseket nehezítő bürokratikus útvesztők leépítésén, és egyben az új projekteknek sokkal jobb finanszírozási lehetőségeket is kínál, mint korábban.

A háromnapos Franciaországi látogatását követően Dilma Rousseff Oroszországba utazott, ahol az egyetlen hivatalos találkozója egy kétoldalú találkozó volt Dmitrij Medvegyev miniszterlenökkel.

A brazil Külügyminisztérium szerint a kétoldalú egyeztetés többek között az orosz egyetemek “Tudomány Határok Nélkül” brazil kormányprogramban való részvételéről szólt, amely a brazil diákok külföldi tanulmányait finanszírozza; valamint a felek hangsúlyt helyeztek az óriás sportrendezvények megrendezésének tapasztalatainak átadására is, amelyet Brazília a 2014-es futball világbajnokság és a 2016-os olimpia játékok kapcsán kamatoztathat majd.

A Külügyminisztérium honlapja szerint az oktatás, tudomány, technológia és innováció terén folytatott beszélgetésen kívül a brazil kormány honvédelmi területen is szeretné elmélyíteni a brazil-orosz együttműködést.

Oroszország különösen fontos Brazíliának, nemcsak azért. mert mindketten – az Európa és Egyesült Államok gazdasági válsága miatt – megnövekedett fontosságú feltörekvő országok tagjai (BRICS), hanem mert 2013-ban Oroszország veszi át a G-20 elnökségét. A brazil adatok szerint 2001 és 2011 között a két ország közötti kereskedelem 357%-kal nőtt, elérve a 7,16 milliárd amerikai dollárt.

Továbbá Brazília aktívan keresi az orosz segítséget az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közé való felvételéhez. A BT az egész világot érintő béke és háború kérdéseiben dönt, és csupán öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja van: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország.

Dilma pénteken a Vlagyimir Putyinnal történt találkozóján és közös ebédjén túl, még egy további üzletember-találkozón is részt vett. Putyin szerint Brazília és Oroszország továbbra is egyeztetni fog a nemzetközi kérdésekben, valamint reményét fejezte ki, hogy a két ország beruházási kapcsolatai jelentősen bővülni fognak a következő években.

Melegh-Rocha Huba (Brazília / Rio de Janeiro)

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »